back to top
2024. augusztus 24. 06:59

KezdőlapTEREPRALLYMegmutatta a Dakar-autóját a Ford, először Magyarországon versenyeznek vele

Megmutatta a Dakar-autóját a Ford, először Magyarországon versenyeznek vele

-

A Hungarian Baján rajthoz álló Nani Roma, már a Ford vadonatúj fejlesztésű T1+ autójával érkezik, amivel Várpalotán versenyez először a csapat.

Az új Ford Raptor T1+-t az idei Dakar tanulságai alapján épült, és a korábbi szériautóéra emlékeztető forma után végre olyan kialakítással készült, amely alapján már ránézésre is komoly esélye van a dakar sikerre.

„Egy olyan kihívásokkal teli versenyen indulni, mint a Dakar, ijesztő feladat mindannyiunk számára a Ford Performance-nál, de mi még soha nem zárkóztunk el a kihívások elől” – mondta Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsport globális igazgatója. „Ahhoz, hogy felvállaljuk ezt a kihívást, a világ legjobbjaival, az M-Sporttal és a Red Bull-lal szövetkeztünk, és azt hiszem, ez is mutatja, hogy mennyire komolyan vesszük ezt a projektet. A Ford Raptor T1+ a globális off-road víziónk egyik alapköve – a legjobbakkal akarunk felvenni a versenyt, és a világ legkeményebb helyein akarunk bizonyítani. A Raptor T1+ tanulságai, valamint a Baja 1000-en és a Finke Desert Race-en a stock teherautókkal való versenyzés a Raptor járműveket még jobbá teszik majd ügyfeleink számára.

Ford Ranger Raptor
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Az új Ford Raptor T1+-szal négy páros versenyez majd. A Carlos Sainz/Lucas Cruz és Nani Roma/Alex Haro duót már bejelentették, a másik két páros kilétét később árulják el.

„Ez az a fajta lehetőség, ami csak egyszer adódik az életben – a Ford Performance-t támogatni, amikor ezzel az új Ford Raptor T1+-zal indulnak a Dakarra, hihetetlen kaland lesz” – mondta Matthew Wilson, az M-Sport igazgatója és a Dakar-csapat menedzsere. „Már 10.000 kilométernyi tesztelésen vagyunk túl a legnehezebb körülmények között, így úgy érezzük, készen állunk a jövő hónapban a Hungarian Bajával kezdődő végső kihívásra.”

Ford Ranger Raptor
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A csapat a legfontosabb paramétereket is elárulta az autóról. A Ford Raptor T1+ elöl és hátul független, kettős keresztlengőkaros felfüggesztéssel rendelkezik, a Fox céggel együttműködve fejlesztették a lengéscsillapítókat.

A Ranger 17 colos felniket kapott 37 colos gumiabroncsokkal, és elöl-hátul 355 mm-es Alcon szellőztetett féktárcsákkal és hatdugattyús monoblokk féknyergekkel. A Ford Raptor T1+ kerekei akár 350 millimétert is képesek elmozdulni.

A motor 5,0 literes Coyote-alapú V8-as. A karosszéria T45-ös acél térvázból és szénszálas karosszériaelemekből épült. A hasmagasság 400 mm-es, a minimális tömege 2 010 kg, szélessége 2 300 mm, terepszöge pedig több mint 70°.

Ford Ranger Raptor
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Friss