back to top
2024. szeptember 11. 09:59

KezdőlapTEREPRALLYNani Roma megnyerte a Hungarian Baját az új Ford Raptorral

Nani Roma megnyerte a Hungarian Baját az új Ford Raptorral

-

Nani Roma és Alex Haro nyerte a 21. Hungarian Baját az új Ford Rangerrel, a második helyen a Minivel versenyző és az Európa-kupát vezető Joao Ferreira végzett. A motorosok közt a Husqvarnával induló Martim Carreira Ventura volt a leggyorsabb.

Öt másodperces előnnyel kezdte a vasárnapi speciálszakaszt Nani Roma, aki reggel kérdésünkre azt mondta, hogy természetesen nyerni akar, de nem szeretne semmilyen őrültségbe belemenni, hiszen a legfontosabb, hogy a Ford első versenyén tapasztalatokat és versenykilométereket gyűjtsenek.

Mindkettő sikerült – igaz, Roma azt is elárulta, hogy a három 120 kilométeres speciálból álló versenytáv neki egy kissé rövidke, de hát mit várjon az ember egy kétszeres Dakar-győztestől? Az első szakaszon némi meglepetést is elkönyvelt az M-Sport, mert a 15 000 kilométernyi teszten eddig sosem tört el a szélvédő, Várpalotán viszont egy a karosszériát ért nagy ütés után eltört az üveg. Nem bánkódtak nagyon, sőt még csak nem is kapkodtak, a szervizidő alatt kicserélték az elemet, meg persze a többi szükséges alkatrészt is. Nani Roma aktívan részt vett a munkában, közben folyamatosan konzultált a mérnökökkel, szerelőkkel, csapattagokkal.

Roma Hungarian Baja
foto: M-Sport

Szombatra is maradt meglepetés, a célba a bal oldali pótkerék nélkül érkeztek. Nem defekt volt, egyszerűen elhagyták, ami itt nem okozott gondot, de a sivatagban már nem jó ómen egy elhagyott pótkerék. Az eredményt azonban nem befolyásolta, Romáék a 5 másodpercet másfél perces előnyre növelték és simán nyerték a Hungarian Baját, a pilótának ez volt a harmadik sikere a magyar versenyen korábban 2013-ban és 2018-ban állt a dobogó tetején.

Roma Hungarian Baja
foto: Rallycafe

„Örülök a győzelemnek, nyerni mindig jó, de sok hasznos tapasztalatot is gyűjtöttünk a versenyen. Sokat fejlődött az autó és a csapatmunka is ezen a versenyen, ami örömteli, hiszen Marokkó után már a Dakar következik„- mondta a célban Roma.

Joao Ferreira sem bánkódott, mosolyogva nyilatkozott a Thury-vár előtti téren.

„Nani tempója elképesztő volt, képtelenség volt tartani vele a lépést. Számunkra az Európa-kupa a fontos, ott tartjuk az első helyet, ez a lényeg. A pálya remek volt, tele ugratókkal, és gyors részekkel. Másodszor vagyok itt, remek a szervezés, kedvesek az emberek itt a parc fermében és a pályán is, nagyon jól éreztem magam” – mondta Ferreira.

„Nagyszerű verseny volt, a múlt heti Aragón futam után ez a második nemzetközi versenyem, ezért nagyon örülök a győzelemnek. Nehéz nap volt a mai, mert sok szikla volt a pályán, amit tegnap az autók kiforgattak. A navigáció remek volt, a pályák tetszettek, és azok után, hogy 3000 kilométert autóztam ide Magyarországra, nagyszerű érzés a győzelem” – mondta mosolyogva Martim Carreira Ventura aki több mint 13 perces előnnyel nyerte a motoros értékelést. A legjobb magyar itt Hodola Richárd lett, ő hatodik helyen ért célba.

Hungarian Baja
foto. Pataky Péter

Az autósok hazai bajnokságát Miroslav Zapletal és Marek Sykora nyerte.

„A magyar versenyeket mindig nagyon szeretjük. Sajnos az új autóval nem volt elég időnk, hogy a nemzetközi mezőnyben nevezzünk, így is csak másfél órát aludtunk mielőtt elindultunk ide. A magyar értékelés első helyének természetesen nagyon örülünk” – összegzett Marek Sykora, a navigátor.

„Tegnap időbüntetést kaptunk, mert átléptük a maximális sebességet, mentségünkre szolgáljon, hogy nem működött jól a GPS, emiatt történt az eset. Nehéz volt a verseny, a nagy részét élveztük, sajnos a végén egyik szlovák barátunk balesetet szenvedett, reméljük jól van. A 11. helyen értünk célba, de ezzel a kicsit elavult technikával ennél jobbat nem tudtunk. A hazai közönség előtt igyekeztünk a maximumot nyújtani” – mondta Lónyai Pál, aki a nemzetközi mezőnyben a legjobb magyar lett a 7. helyével.

Sajnos a szlovákpáros balesete miatt a harmadik szakaszt félbeszakították, a hírek szerint a pilóta gerince kapott nagy ütést a becsapódás után, ami egy hármas ugrató végén történt.

Hungarian Baja Lónyai
foto. Pataky Péter

Friss