back to top
2024. szeptember 28. 12:18

KezdőlapTEREPRALLYMini Dakarnak is elmenne az idei Marokkó Rally - mindenki nevezett aki...

Mini Dakarnak is elmenne az idei Marokkó Rally – mindenki nevezett aki számít

-

A tereprally-világbajnokság ötödik és egyben utolsó fordulójára, a Marokkó Rallyra 271 jármű nevezett, közülük 62 vb résztvevő. A versenyen dőlnek el a világbajnoki helyezések, emellett a jövő évi Dakar erőviszonyai is körvonalazódnak.

Október 6. és 11. között rendezik a 25. marokkói futamot, ahol 2468 kilométeres túra vár a mezőnyre, amelyből 1512 kilométer a speciálszakasz. Az útvonal Marrakeshből Zagorán keresztül vezet Mengoub/Bouârfa felé.

Az autós mezőnyben Nasser Al-Attiyah az új Dacia Sandriderrel áll rajthoz. A tét nagy, hiszen egy kiesés akár a vb címébe is kerülhet, így nagy bátorság az autó első versenyén ekkora tét mellett indulni. A katarinak nincs más választása, a Dakar előtt ez az utolsó lehetőség a versenyzésre. Csapattársai közt ott lesz Sebastien Loeb és Cristina Gutierrez is.

A vb második helyezett Yazeed Al Rajhi a Toyota-armada zászlóvivőjeként indul, neki 26 pont a hátránya Al-Attiyah mögött. A japánok mindent bevetnek, Lucas Moraes, Seth Quintero, Denis Krotov és Yuan Cruz Yacopini is a Hilux-szal indul. Ugyan két csapat színeiben neveztek, de nem kétséges, hogy mindannyian támogatni fogják Al Rajhit.

foto: A.S.O./Frederic Le Floc’h/DPPI

A Ford érdekes módon nem  nevezte be Nani Romát, helyette Carlos Sainz és Matthew Wilson vezeti a Raptorokat. Azok után, hogy Roma sok tapasztalatot szerzett az autóval a Hungarian Baján, furcsa, hogy Marokkóban nem áll rajthoz.

A Minit sem szabad elfelejteni, ugyanakkor ők is okoztak némi meglepetést azzal, hogy az új autójukba a Toyotáról váltó Guerlain Cicheritet ültették, aki 2022-ben megnyerte a versenyt. A Mini korábbi dízelmotoros változatával indul a Hungarian Baja győztes Joao Ferreira és Guillaume de Mevius is.

foto: X-Raid

A kamionok is ott lesznek Marokkóban, Martin Macik, Kees Koolen és Ales Loprais Ivecóval, Martin Soltys Tatrával áll rajthoz.

A motoros mezőnyben természetesen indul a vb összetettben 9 ponttal vezető Ross Branch. természtesen a Hero motorosát üldöző Hondák is rajthoz állnak, Ricky Brabec, Adrien van Beveren, Tosha Schareina és Pablo Quintanilla az egyéni siker mellett a csapatbajnoki első helyet is meg akarja tartani. Daniel Sanders a Gas Gas-szal, Bradley Cox a KTM-mel versenyez.

A Marokkó Rally október 6-án a prológgal kezdődik, majd öt speciálszakasz után október 11-én érik el a célt a versenyzők.

de Mevius
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Friss