back to top
2024. október 01. 21:21

KezdőlapTEREPRALLYMattias Ekström márkát váltott

Mattias Ekström márkát váltott

-

Az Audi a napokban elköszönt Mattias Ekströmtől, a svéd versenyző pedig máris új csapathoz igazolt. A 2025-ös Dakaron a Ford színeiben indul.

A Ford Performance csapata ezzel teljes lett a Dakarra, Carlos Sainz, Nani Roma és Mitch Guthrie mellett a kétszeres DTM-bajnok, rallycross-világbajnok és rutinos tereprally pilóta Mattias Ekström vezeti majd az új Ford RangerT1+-t, amely a Hungarian Baján szerepelt először versenykörülmények között.

„Mattias Ekström belépése a Ford Performance családba nagy előrelépés a Dakar-programunk számára. Mattias rengeteg tapasztalatot hoz magával a rali- és tereprali-versenyzésben, és képességei egy félelmetes csapatot egészítenek ki a Ford Raptor T1+-ban. A Dakar olyan teszt, mint semmi más, de mi bízunk a felállásunkban” – mondta Mark Rushbrook, a Ford Performance globális igazgatója.

„Hosszú ideje követjük Mattias pályafutását, a DTM-es napjaitól kezdve a rallycrosson át a Dakarig. Fantasztikus sebességet és képességeket mutatott a motorsport minden formájában, és a tereprali versenyeken nyújtott teljesítménye sem különbözik ettől. Nagyon várjuk már a közös munkát vele és navigátorával, Emillel, akik mindketten hatalmas tapasztalattal rendelkeznek” – tette hozzá Matthew Wilson, az M-Sport első embere.

Ekström navigátora továbbra is Emil Bergkvist lesz, aki 2018-ban junior rali-világbajnok volt és 2021-ben ült át a jobb oldalra.

„A Ford Dakar-programhoz való csatlakozás igazán izgalmas számomra. A Ford és az M-Sport egy olyan járművet épített, amely fantasztikusan néz ki, jó a hangja és remekül vezethető, és mindannyiunk közös célja, hogy megnyerjük a Dakar Rallyt. Eddig négyszer próbálkoztam a Dakaron, és most már elmondhatom, hogy van némi tapasztalatom abban, hogy a csúcsot célozzam meg. A csapatban is rengeteg tudás és tapasztalat van, ami alátámasztja ezt az ambíciót – kezdve a Ford hosszú motorsport-örökségével, az M-Sport bizonyított eredményeivel, a nagyon lenyűgöző versenyzői felállással, az okos mérnökökkel, technikusokkal és a csapat többi tagjával. Alig várom, hogy a Ford Raptor T1+-szal elindulhassak az első versenyen, a Marokkó Rallyn, majd később a Dakaron. Azért vagyok itt, hogy nyerjek, és remélem, nagyon sikeres és nagyszerű évek állnak előttünk. Mindent meg fogok tenni, ami tőlem telik, hogy ez megtörténjen” – fogadkozott Ekström, aki ezzel elárulta, hogy Marokkóban is rajthoz áll. Ez utóbbi azért érdekes, mert a napokban kiadott nevezési listán nem szerepel, tehát a Fordnak sikerült eddig titokban tartani a leigazolását.

Ekström
foto: Ford Performance

 

 

Friss