back to top
2024. október 03. 15:31

KezdőlapTEREPRALLYHárom versenyzővel indul a De Rooy-csapat a Dakaron

Három versenyzővel indul a De Rooy-csapat a Dakaron

-

A Marokkó Rally előtt tette közzé a neves holland kamionos alakulat a januári Dakaron résztvevő pilótái nevét. 

A legnagyobb név kétségtelenül Ales Loprais, aki idén januárban még versenytárs volt, ám most újra csatlakozik a hollandokhoz. A Marokkó Rallyn is indul, hogy minél jobban felkészüljön, és az öt év Praga kamionos versenyzés után hozzászokjon az Ivecóhoz. 2016-ban Loprais már elindult a Dakaron a De Rooy-csapattal, ám akkor az első speciál végén kiesett. A váltás oka az volt, hogy a Pragán túl sok drága fejlesztést kellett volna végrehajtani.

„Az új előírásoknak megfelelően jelentős módosításokat kell végrehajtanunk a teherautón, beleértve a súlyának csökkentését is. Ennél is fontosabb, hogy ahhoz, hogy a csúcson legyünk, teljesen át kellene alakítanunk az üzemanyag-befecskendező rendszert common railre, amelyet a legtöbb riválisunk használ. Ez legalább három-négy év drága fejlesztést igényelne, ideális esetben gyári támogatással. Bár ez érdekes lenne, a pályafutásom jelenlegi szakaszában nem akarom a legjobb versenyzői éveimet a Dakaron való kísérletezéssel tölteni ahelyett, hogy a tapasztalataimat felhasználva elérném az általam megálmodott eredményeket. Szeretnék köszönetet mondani a Praga autógyárnak a több éves nagylelkű támogatásért és a csodálatos kölcsönös kapcsolatokért, amelyek még most sem változnak, amikor mindannyian más irányba haladunk” –magyarázta Loprais.

foto: Team De Rooy

A csapat új tagja Vaidotas Žala. A litván rally és tereprally pilóta, ezúttal kamionnal próbál szerencsét. Korábban az X-Raid csapattal, a Toyotával és a Prodrive-val is részt vett a Dakaron, a legjobb eredménye a 2022-ben Minivel elért 11. hely.

Anja van Loon a 2024-es versenyen 14. helyen ért célba, az azt megelőző évben pedig a T3 kategóriában debütált a Dakaron. 2025-ben ismét rajthoz áll és újra az Iveco volánja mögött.

A csapat a versenykamionon is fejlesztett. Új karosszériát építettek, ami súlycsökkenést hozott. A hűtőrendszer is átalakult, újragondolták és a váltó hűtőradiátorát is integrálták a teljes rendszerbe. Az erő továbbra is az  FPT Industrial’s CURSOR 13 típusú motorjából érkezik.

foto: Team De Rooy

 

Friss