2024. április 26. 18:35

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSLosonczy Levente 5. hellyel mutatkozott be a TCR-ben

Losonczy Levente 5. hellyel mutatkozott be a TCR-ben

-

Három év Renault Clio Kupa után feljebb lépett Losonczy Levente, aki idén a Zsille Motorsport Alfa Romeo Giulietta TCR-jével a TCR Eastern Europe bajnokságban áll rajthoz. Levi belépője nagyon jól sikerült, hiszen az időmérőn a negyedik helyet szerezte meg, míg pályafutása első TCR-futamát az ötödik helyen fejezte be, a Junior értékelésben pedig második lett. A második futamon nekiütköztek, aminek következtében kiesett, de a pontversenyben így is az igen előkelő nyolcadik helyen áll. 

A Hungaroringen vette kezdetét a hat hétvégére és 12 futamosra tervezett TCR Eastern Europe bajnokság. A 17 fős mezőnyben egyaránt megtalálhatók voltak rutinos TCR túraautó-versenyzők és újoncok. A magyar színeket az MHH Kart Team versenyzője, Losonczy Levente képviselte, aki az elmúlt három évben az ESTE V4 Kupa keretében megrendezett Bohemia Clio Kupában versenyzett. 

A hungaroringi szezonnyitó előtt egy rövid teszten ismerkedhetett az új kategóriával és az új autóval, ami után azonnal bedobták őt a mélyvízbe. 

„Sokat gondolkodtunk az idei szezonon, végül a Zsille Motorsporttal közösen úgy döntöttünk, hogy a TCR Eastern Europe bajnokság lehetne az előrelépés. Egyelőre az első két hétvége, a Hungaroring és a Red Bull Ring a biztos, de nekem nagyon tetszik, úgyhogy szívesen folytatnám. 

Fotó: MHH Kart Team

A TCR autók között a BoP (teljesítmény kiegyenlítő rendszer) miatt nincs nagy különbség. A Hungaroringen rajthoz állt az új Hyundai Elantra TCR, ami sokkal frissebb fejlesztés, mint az Alfa Romeóm, de egyáltalán nem éreztem magam hátrányban. 

Az első verseny előtt tesztelhettem a Hungaroringen. Igazán nagy változást nem éreztem a Renault-hoz képest. Nyilván ez egy erősebb autó és nincs benne szervofék, ami miatt teljes erőből kell nyomni a fékpedált. 

A teszt jól jött, mert a verseny szabadedzésén megállt a váltóm. A Zsille Motorsport két szerelője, Somogyi Lóránt és Halbaksz Ferenc azonnal autóba ültek és 17 órás túrával hoztak egy új váltót Milánóból a Romeo Ferraris műhelyéből. A kocsi pont az időmérőre lett kész, amiért nagyon hálás vagyok nekik. 

Fotó: MHH Kart Team

Az időmérő nagyon meglepett. Először mentem esőben TCR autóval. A gyors körömben két hibát is elkövettem, ami miatt nagyon mérges voltam magamra, amikor megtudtam, hogy negyedik lettem, nem akartam elhinni. 

Az első futamra az eső elállt. Nagyon kemény, de tisztességes verseny volt a pályán, rettenetesen élveztem. Végül ötödik lettem, ami egy ilyen erős mezőnyben nagyon jó eredmény. 

A második futamban sajnos nem volt szerencsém, a hármas kanyarban meg akartam előzni egy lassabb versenyzőt, aki valószínűleg nem vett észre és rám húzott. Megforogtam, nekimentem a szalagkorlátnak és jobb első defektet kaptam. Ezt a csapat kicserélte, de annyira félre húzott az autó, hogy inkább a verseny feladása mellett döntöttem. 

Fotó: MHH Kart Team

Nagyon jól kezdődött a szezon, nem csak az eredmény szempontjából, hanem például a gumikezelésem is sokkal jobb volt, mint a Clio kupában. Nem voltak elvárásaink az első futamon, csak az, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Ez sikerült és már nagyon várom a Red Bull Ringet, hogy újra bizonyíthassak.“

TCR Eastern Europe bajnokság állása két verseny után

1. Bartosz Groszek, Audi 40 pont
2. Petr Semerad, Hyundai 30 pont
3. Milenko Vukovic, Renault 30 pont
4. Mato Homola, Hyundai 28 pont
5. Jachym Galas, Hyundai 28 pont
6. Petr Cizek, Cupra 14 pont
7. Tomasz Rzepecki, Volkswagen 14 pont
8. Losonczy Levente, Alfa Romeo 10 pont
9. Sebastian Steibel, Cupra 8 pont
10. Carol Wittek, Cupra 4 pont

TCR Eastern Europe Junior bajnokság állása két verseny után

1. Petr Semerad, Hyundai 30 pont
2. Jachym Galas, Hyundai 25 pont
3. Tomasz Rzepecki, Volkswagen 14 pont
4. Losonczy Levente, Alfa Romeo 10 pont

TCR Eastern Europe 2022-es versenynaptára

április 8–10. Hungaroring
június 4–6. Red Bull Ring
június 24–26. Poznan
július 23–24. Grobnik
augusztus 20–21. Slovakia Ring
szeptember 2–4. Most

Teljes eredménylista itt található

Friss