2024. április 19. 11:17

KezdőlapF1Ayrton Senna doningtoni vízen járását idézte a brit tinédzser győzelme (videó)

Ayrton Senna doningtoni vízen járását idézte a brit tinédzser győzelme (videó)

-

Élete első formaautós versenyhétvégéjén sikerült maradandót alkotnia egy 16 éves brit pilótának, aki úgy vadászta le ellenfeleit az esőben, mintha ő nem vizes aszfalton ment volna.

Az elmúlt hétvégén rendezték a Forma-4-es autókat felvonultató brit GB4 szezonnyitó hétvégéjét. A brit GT-bajnokság betétfutamaként szereplő utánpótlás-sorozat fiataljai három futamon mérhették össze tudásukat, egy forduló után pedig Tom Mills vezet az összetettben Liam McNeilly és Josh Ifran előtt. Hármuk közül különösen az újonc McNeilly teljesítményét lehet kiemelni, hiszen a Fox Motorsport pilótája rögtön az első hétvégéjén nyerni tudott.

Miután az első futamon a hatodik, a másodikon pedig a második helyen zárt, a harmadik versenyt a 9. rajtkockából kezdte, és a félig száraz, félig nedves körülmények között mindössze néhány kör alatt kapaszkodott fel az első helyre.

A rajt után mindjárt javított egy pozíciót, majd egy kanyarral később még egyet, hogy aztán a külső íven menjen el a következő riválisa mellett, amivel fél kör után már a hatodik helyen állt.

A rajt (McNeilly a 48-as rajtszámú autóban):

A 16 esztendős pilóta a 2. körben folytatta a menetelést, és kifékezte az 5. helyezett Alvát, majd a célegyenesre kigyorsítva annak végén a 4. helyen haladó Reynolds mellé is bebújt, hogy végül egy balosban, külső íven fejezze be a manővert. A közvetítés egyik kommentátora itt jelentette ki, hogy McNeilly meg fogja nyerni a versenyt.

És milyen igaza lett, hiszen a szárnyaló újonc két kanyarral később már harmadik volt, néhány fordulóval később pedig a második helyért előzött sikerrel. A vezetést végül a következő körben vette át, de erről sajnos lemaradt a rendező. A remeklő pilóta 4 másodperces előnnyel szelte át a célvonalat a 10 körös verseny végén a második helyezett előtt.

A 2. körben megindított roham az első helyét alább látható:

Természetesen egy jó versenytől még senkiből nem lesz a jövő Forma-1-es világbajnoka, de ha McNeilly egy napon eljut a királykategóriába, erre a futamra alighanem úgy fogunk visszatekinteni, mint arra a versenyre, amelyen a brit pilóta először megvillantotta tehetségét az esőben, és úgy hagyta állva az élmezőny többi tagját, ahogyan Ayrton Senna tette azt 30 évvel ezelőtt a Donington Parkban rendezett Európa Nagydíj első körében:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss