2024. április 29. 17:17

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSBucsi Attila szenzációsan debütált, Kiss Norbert az utolsó helyről nyert

Bucsi Attila szenzációsan debütált, Kiss Norbert az utolsó helyről nyert

-

Az év egyik legeseménydúsabb és legeredményesebb hétvégéjét tudhatják maguk mögött a Hungarian Motorsport Academy növendékei. A HMA autóversenyzői (és kamionversenyzője) közül Bucsi Attila sikere szólt igazán nagyot, hiszen a 16 esztendős fiatal élete első TCR-versenyén rögtön futamot nyert. Csomós Miklós eközben a WHB Győr Rally-n győzedelmeskedett, a Révész Racing pedig három első helyet szerzett Zolderben.

Az elmúlt hétvégén állt először rajthoz TCR-autóval a HMA mindössze 16 éves versenyzője, Bucsi Attila. A túraautózás mezőnyében szinte még gyereknek számító fiatal pilóta tavaly októberben versenyzett legutóbb, mivel az életkora miatt még nem kaphatta meg a nemzetközi licencet. Az akadály ezen a hétvégén elhárult, így megejthette bemutatkozását a TCR Eastern Europe bajnokságban. A brnói szezonzáró nem is alakulhatott volna jobban a számára: a pole-pozíció megszerzése után egy fordulatos versenyen sikerült a sokkal tapasztaltabb vetélytársait maga mögé utasítva győznie. Gyorsan kivívta a többiek elismerését, köztük a sorozat idei bajnoka, a WTCR-t is megjárt Matteo Homola is elismerő szavakkal illette az Akadémia tehetségét. A vasárnap délután tartott második futamot a 9. helyről kezdhette meg, szép előzéseket bemutatva végül a 6. helyre hozta be a Hyundai i30 N-t debütáló hétvégéjén.

Csomós Miklós és Bán Viktor egy kivételével az összes gyorsasági szakaszt megnyerte a HUMDA Országos Rally Bajnokság győri futamán. Az Európa-bajnokságon is remeklő páros a szurkolók igényeinek is eleget téve látványos autózásban részesítette a szép számú nézőközönséget, ami nem ment az eredmény rovására, így a verseny rendkívül jó felkészülést biztosított számukra az október elején megrendezendő, Európa-bajnoki szezonzáró Rally Hungary előtt.

A Révész Racing ezúttal a belgiumi Zolderbe látogatott, ahol a kamion Európa-bajnokság küzdelmei folytatódtak. Miután az időmérésen ismét a leggyorsabb volt, Kiss Norbert a pole-ból várhatta a versenyhétvége első futamát, de a harmadik körben egy technikai hiba a pálya szélére kényszerítette. A Révész Racing szerelőinek sikerült időben megjavítania a kamiont a második futam előtt, de a magyar pilótának a mezőny végéről kellett indulnia. A 9. körben Norbi már az élen állt, mikor egy versenybaleset miatt piros zászlóval megállították a futamot. Mivel a szabályok szerint ilyenkor az előző kör sorrendje számít, a magyar pilótát másodikként szólították a pódiumra, de mivel az élen álló spanyol versenyzőt a versenyfelügyelők később megbüntették, Kiss végül mégis a győzelemnek örülhetett.

A vasárnapi nap is izgalmasan alakult a számára, de az eredményeken ez nem látszódott: mind a két futamban sikerült megnyugtató előnyt kiépítenie a többiekkel szemben, ezáltal a futamokon is az első helyen ért célba. Kiss Norbert így két versenyhétvégével az idény vége előtt az összetettben 70 pont előnyre tett szert Jochen Hahn-nal szemben.

A Hungarian Motorsport Academy autóversenyzőinek hétvégi eredményei:

AUTÓSPORT Bajnokság Helyszín Eredmények
Bucsi Attila TCR Eastern Europe Brno 1. futam: 1. 2. futam: 6.
Csomós Miklós HUMDA Országos Rally Bajnokság Győr Összesítésben: 1.
Zsebő Marcell ROK Cup Italy Cremona Döntő: 6.
Révész Racing (Kiss Norbert) Kamion Eb Zolder Szombat: DNF és 1. Vasárnap: 1.

Friss