2024. április 30. 09:43

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSRallyversenyző lennél, íme néhány ötlet, hogy kezdd el karriered

Rallyversenyző lennél, íme néhány ötlet, hogy kezdd el karriered

-

A rallyversenyzés áll talán a legközelebb a hétköznapi emberhez és a hétköznapi vezetéshez, így ezt is a legkönnyebb elkezdeni. Íme néhány ötlet egy karrier elkezdéséhez. 

Az autósport a kezdetektől fogva igen népszerű sport, és sokan szeretnék kipróbálni tudásukat. A legfontosabb azonban az autósportban, hogy megfelelő anyagiháttér álljon rendelkezésre. Amennyiben ez megvan, akkor íme néhány ötlet a karrier elkezdéséhez. 

1. Csatlakozz egy közelben lévő autóklubhoz 
Hayden Paddon egy új-zélandi autóklubhoz csatlakozott, ahol egy Mini Copperrel kezdett versenyezni. 

“Amennyiben szeretnél csatlakozni az autósport családjához, akár pilótaként, vagy navigátorként, vagy szerelőként, vagy mérnökként, először menj el egy közelben lévő autóklubhoz – mondta Hayden Paddon. – Az autóklubnál biztosan lesz olyan személy, aki tud neked segíteni, hogy miként tudod elkezdeni a karriered valamilyen területen, vagy, hogy miként tudsz egy csapathoz csatlakozni. Egy autóklubnál mindig van olyan terület, amihez éppen személyt keresnek.” 

2. Keress egy mentort
Amennyiben sikerült egy autóklubhoz csatlakozni, vagy belépni egy csapatba, keresni kell egy megfelelő tapasztalattal rendelkező személyt, aki megfelelő mentornak. 

“Keress olyan személyt, akivel együtt tudsz dolgozni és tud neked tapasztalatával segíteni – tanácsolja, Jari-Matti Latvala. – Amennyiben pilóta, vagy navigátor szeretnél lenni, mindenképp szükség van egy ilyen segítő személyre.” 

3. Lépj be egy rally iskolába 
Mielőtt nagy elszántság közepette kidobnád az ablakon a nehezen előteremtett anyagi forrást, előbb tanuld meg a rallysport minden trükkjét. 

Ehhez egy rally iskolába kell beiratkozni, ahol akár egy tanfolyam is igen hasznos lehet. Egy rally autó teljesen más képet tud mutatni, ha beleülsz, mint amikor kívülről nézed. Egy rally iskolában lehetőség nyílik megtenni az első lépéseket pilótaként és navigátorként is, ezt követően pedig el lehet dönteni, hogy melyik áll a legközelebb.  

4. Keress egy megfelelő rally autót
Amennyiben pilótaként szeretnéd folytatni a tanulást, kell keresni egy megfelelő rally autót, mely akár egy lassú autó is lehet. 

“Próbálj ki minél több autót – javasolja Jari-Matti Latvala. – Próbálj ki első, hátsó, vagy négykerék hajtású autót is. Ezáltal meg lehet tapasztalni a különböző hajtású autók viselkedését. A kezdésnél nem számít az, hogy mennyire erős egy autó, hiszen előbb annak irányítását kell megtanulni. Csak akkor szerezz erősebb autót, ha már úgy érzed, egy lassabb járművet kiválóan tudsz kezelni. Amennyiben egy borulás következik be, akkor lassabb autó esetében könnyebb megérteni, hogy mi volt a hiba. Egy dolgot azonban sosem lehet elfelejteni, ez pedig a megfelelő biztonsági felszerelés!” 

Csak példaként, Sébastien Ogier a Peugeot szerelője volt, mielőtt elkezdte saját karrierjét egy Peugeot 206-os autóval, később pedig a rallysport történelem második legeredményesebb versenyzője lett nyolc vb címmel. 

5. A biztonság mindenekelőtt!
„Sosem szabad megfeledkezni a biztonsági felszerelésről – mondja Elfyn Evans. – Amikor az első autót megépíti, vagy megvásárolja egy versenyző, mindig kérje ki egy szakértő véleményét, aki átnézi az autót és megmondja, hogy milyen biztonsági felszerelésre van szükség. Egy autóklubban műszaki szakértő is megtalálható, aki tud ebben a kérdésben segíteni. Nemcsak a fékeknek, bukócsöveknek, tűzoltókészülékeknek kell megfelelőnek lenniük, hanem az ülésnek is tökéletesen kell passzolnia a pilótához és navigátorhoz, továbbá a megfelelő biztonsági öveknek kell az autóban lenniük. Szerezni kell egy megfelelően illeszkedő HANS rendszert is, ahogy egy bukósisakot is. Az autót meg lehet javítani, újat lehet szerezni, de emberi élet csak egy van!” 

6. Vezess minden útfelületen
A pályaversenyzőkkel ellentétben a rallyversenyzőknek nincs lehetőségük, hogy betanulják a pályákat. Azonban minél több vezetéssel képes egy versenyző megtanulni, hogy adott körülmény között miként kell vezetni. Amikor csak idő és lehetőség van, vezetni kell. A vezetési időt semmi sem pótolja.  

“A tapasztalan nagyon fontos a rallysportban – mondta Kris Meeke. – Amikor elkezdtem versenyezni, mindig azt vártam, hogy vezethessek. Az útfelülettől, időjárástól függetlenül fel kell építeni egy tapasztalati szintet, aminek segítségével ki lehet találni, hogy nedves vagy száraz körülmények között miként kell vezetni. A legegyszerűbb, ha keresel egy rallycross pályát, ahol különböző az útfelület, és vezetői hiba kijavítására is van lehetőség.” 

7. Dolgozz a rallysportban részvevő csapatnál 
Richard Burns a saját karrierje kezdetén oktató volt egy rally iskolában, szerelő volt csapatoknál, valamint a Subaru gyári csapatának kamionjait vezette. Burns a gyári csapatban sok tapasztalatra tett szert, amit később karrierje során fel tudott használni.  

Friss