2024. május 03. 09:47

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSMegszerezte első győzelmét hazájában a norvég szupertehetség

Megszerezte első győzelmét hazájában a norvég szupertehetség

-

Fiatal kora miatt csak idén indulhatott első hazai versenyén a szupertehetség norvég pilóta, Karl Peder Nordstrand, aki legutóbbi versenyén már kategória győztes lett. 

Karl Peder Nordstrand 2022-ben 14 évesen kezdte rally karrierjét, azonban fiatal kora miatt csak Lettországban tudott versenyezni, ahol jogosítvány nélkül is lehet versenyezni. 

Nordstrand tavaly megnyerte a lett LRC1-es kategóriát 325 lóerős Skoda Fabia Protoval, míg a finn, litván, lett és észt versenyből álló Balti-tengeri Kupában ugyancsak megnyerte kategóriáját a cseh márkával. 

2024 azonban egy fontos mérföldkövet jelent a fiatal tehetség számára, aki 16 évesen már hazájában, Norvégiában is indulhat versenyeken, bár jogosítvány nélkül csak a gyorsasági szakaszokon vezethet, míg az összekötő szakaszokon navigátora vezeti az autót, ami az idei évre egy Rally4-es Ford Fiesta lett. 

“Végre elérkezett a pillanat, amikor már Norvégiában is indulhatok versenyen – mondta Karl Peder Nordstrand a Vg.no oldalnak. – Eddig csak Lettországban tudtam versenyezni, ahol különleges szabályok vonatkoznak a fiatal versenyzőkre.” 

Nordstrand a Sigdalsrallyn még motorhiba miatt kiesett, azonban a norvég bajnokság második, Hadeland Rallyján már az abszolút nyolcadik, a 2WD mezőny második és a 20 év alatti versenyzők kategóriájában az első helyet szerezte meg. 

Ez utóbbi kategória azonban nem volt túl népes, hiszen csak a 17 éves Maren Fulsas volt a riválisa egy Ford Fiesta Mk5 ST-vel, akit azonban több mint 17 perccel előzött meg Nordstrand, köszönhetően riválisa egy 2 perces büntetésének is. 

A 2WD mezőnyben azonban csupán a 31 éves Steve Rokland előzte meg a fiatal versenyzőt egy R2-es Peugeot-val, mindössze 6.8 másodperccel. Rokland jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint Nordstrand, hiszen többszörös kategória győztes Norvégiában, valamint hat éve megnyerte a brit junior bajnokságot is. 

Rokland szerint nagy jövő előtt áll Nordstrand, és akár Kalle Rovanpera egyik nagy riválisa is lehet a világbajnokságon. 

“Karl Pedert 3-4 éves kora óta ismerem – mondta Steve Rokland. – Az édesapja, Dag korábban a navigátorom is volt. Gyakorlatilag hatéves kora óta ismerem a tehetségét, amikor először vezetett crosskartot. Nagyon gyors pilóta és az anyagiháttere is megvan ehhez a sporthoz, ezért biztos vagyok benne, hogy nagy jövő előtt áll. Szerintem korábban még egy 16 éves versenyző sem volt olyan tehetséges Norvégiában, mint Karl Peder. Azt hiszem, ő még Kalle Rovanpera tehetségét is felülmúlja. A Hadeland Rallyn nagyon fontos volt, hogy letudjam győzni a kétkerék meghajtású autók mezőnyében, mert kínosan éreztem volna magam, ha egy 16 éves versenyzőtől kikapok.” 

Nordtsrand az idei első norvég bajnokiján még Jorn Listeruddal indult, azonban a kategória győzelmet már Stig Rune Skjaermoennel szerezte meg, aki korábban Ole Christian Veiby és Johan Kristoffersson navigátora is volt.

Friss