2024. április 29. 06:23

KezdőlapF1Az újoncok dobogója és top 10-es eredmények a cél az F4-be igazoló...

Az újoncok dobogója és top 10-es eredmények a cél az F4-be igazoló Molnár Martinnak

-

Hosszú utat járt be az idei évtől a brit F4-ben versenyző Molnár Martin, mire eljutott idáig, de természetesen a java még hátravan. Egyelőre a tapasztalatszerzés lesz a legfőbb célja, de az őt mentoráló Kiss Pál Tamás szerint jó eredményekből sem lesz hiány.

Miként arról nemrég beszámoltunk, a világ egyik, ha nem a legrangosabb formaautós utánpótlás-sorozatában, a brit Forma–4-ben folytatja pályafutását és kezdi meg autóversenyzői karrierjét Molnár Martin. A 15 esztendős sportoló a Virtuosi Racing csapatában debütál, amelynek csapatvezetője, Mark Salmon így köszöntötte őt. „Örömteli megtiszteltetés, hogy bejelenthetem Molnár Martin szerződtetését. Martin a 2024-es szezon során nálunk fog versenyezni. Teszteltünk már, nagyon jól ment. Előrelépést tettünk, és kíváncsian várjuk, hogy mit hoz számunkra az előttünk álló szezon és a jövő.”

A Forma–1 hazájában folytatja pályafutását Molnár Martin

Martin tavaly óta rendszeresen tesztel Forma–4-es autóval, és már a brit bajnokság egyik versenyére is ellátogatott, miközben természetesen a pályán kívül is teljes erőbedobással készül.

„Tavaly augusztusban lehetőségem nyílt, hogy megnézzek egy versenyhétvégét a Donington Parkban és rögtön megtetszett a bajnokság. A csapattal könnyen megtaláltuk az összhangot, és be tudtam illeszkedni, ami nagyon fontos azután, hogy az elmúlt évek során másik országban versenyeztem. Nyár óta sokat teszteltem, a 321 Perform és a Fit4Race csapatával átalakítottuk az izomzatomat, rendszeresítettük a szimulátoros edzéseket. Nagyon várom, hogy megmutathassam, hogy mire vagyunk képesek a Virtuosival. Új korszak kezdődik most a pályafutásomban, ami nem jöhetett volna létre a szüleim, valamint a partnereink nélkül. Köszönöm szépen nekik a lehetőséget!” – mondta a 15 esztendős sportoló.

Molnár Martin, Virtuosi Racing, F4
Fotó: MOTAM

Az eddig megtett út

Molnár Martin 2018 óta versenyszerűen gokartozott, az elmúlt évek során a családjától távol, Olaszországban élt. Hétről hétre azokban az olasz sorozatokban, például a WSK-ban, a Champions of the Future és a CIK FIA Európa-bajnokságban edződött, amelyek évtizedek óta a későbbi Forma-1-es pilótákat és más kategóriák kiválóságait is kitermelik.

Martin 2023-ban az első magyar versenyző lett, aki megnyerte a Winter Cup versenyt a gokartsport emblematikus helyszínén, Lonatóban, majd több hónapig vezette az FIA Karting világranglistáját OK kategóriában. Sikerei alapján első magyarként beválogatták a Richard Mille Young Talent Academy 2023-as válogatójára is.

A 15 éves versenyző a pályafutása első szakaszát elsősorban családi összefogásnak köszönhetően teljesítette. Ez lehetővé tette azt is, hogy a sportszakmai menedzsmentet ellátó MOTAM 2022 májusa óta előkészítse Martin továbblépését a formulaautós kategóriákba. Ennek részeként csatlakozott Kiss Pál Tamás a menedzsmenthez, vele kiegészülve zajlott a karrierterv kidolgozása, és a megvalósításhoz legalkalmasabb partnerek, köztük a versenycsapat kiválasztása is.

Szujó Zoltán, Molnár Martin, Őry Tamás, Kiss Pál Tamás, Wéber Gábor, Weingartner Balázs, sajtótájékoztató
Szujó Zoltán, Molnár Martin, Őry Tamás, Kiss Pál Tamás, Wéber Gábor és Weingartner Balázs a bejelentés sajtótájékoztatóján / Fotó: MGR Images

„A mai bejelentés Martin rendíthetetlen szorgalmának és akaraterejének gyümölcse, ami nem jöhetett volna létre családja erőfeszítései nélkül. A szülei bizalmának és hosszútávú gondolkodásának köszönhető, hogy közösen egy olyan sportprogramot tudunk építeni, ami a partnereink együttműködésével hosszú távon egy kiemelkedő versenyzőt adhat a magyar sportnak, és Martin sikerei nemzetközi színtéren is Magyarország, a magyar tehetségek és vállalatok hírét viheti. Köszönöm mindenkinek, hogy tett és tesz Martin pályafutásáért, mert az ő sikere egyre inkább a közös sikerünk is lesz” – nyilatkozta Őry Tamás, a MOTAM ügyvezető igazgatója.

„Büszkék vagyunk Molnár Martinra, hogy a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által létrehozott és működtetett Hungarian Motorsport Academy utánpótlás-nevelési rendszer gokartversenyzőjeként idén már Formula–4-es bajnokságokban folytatja pályafutását. Benne minden megvan ahhoz, hogy sikereket érjen el és lendületesen folytassa karrierjét az autósportban. A családi és szponzori támogatás mellé a HMA a professzionális szakmai támogatáson túl azzal járul hozzá, hogy gyorsítja a versenyzők karrierépítését, velünk előbb léphetnek eggyel magasabb szintre. Most már két olyan HMA-versenyző is van, aki a Formula–4-ben versenyez, hiszen Hideg Ádám a spanyol Formula Winter Series-ben bizonyít, sőt már dobogóra is állhatott – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatóságának elnöke.

Sportszakmai szempontból Martin pályafutását Kiss Pál Tamás felügyeli, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a brit autósport kultúra terén, és végig kísérte Martin tesztprogramját is.

„A részeredményeket látva bizakodó vagyok, de olyan magas színvonalú az utánpótlás-nevelés az autósportban, és annyira fiatal korban elkezdik a versenyzők képezni magukat, olyan sok kilométert megtesznek, hogy nem elvárható az, hogy valaki az első évben kitűnjön” – jelentette ki Kiss Pál Tamás, majd hozzátette: „Azt a célt fogalmazom meg Martinnak, hogy szeretném, ha a kezdők, a Rookie-k bajnokságában a legjobb három között szerepelne. Ez már egy óriási eredmény lenne, és lehetőleg minél több top 10-es eredményt hozzon. Gyűjtse a tapasztalatokat, kilométereket, de látva az elmúlt időszakot és azt az utat, amit bejártunk, biztos vagyok benne, hogy fogjuk őt a dobogón látni a brit bajnokságban.”

Betekintés a kulisszák mögé – így válik autóversenyzővé Molnár Martin

A Hungarian Motorsport Academy-ről

Nyolc autó- és motorsport szakágban 29 versenyző támogatásával folytatódik a Széchenyi Egyetemi csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által működtetett Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszer. A HUMDA emellett egy versenycsapatot, valamint a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget és a Magyar Motorsport Szövetséget is támogatja. A kiválasztást Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka és Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka irányította. A támogatási rendszer feladata előremozdítani a fiatal versenyzők karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre.

Friss