2024. április 25. 16:21

KezdőlapWRCNem lesz Észak-Ír Rally vb-futam 2022-ben

Nem lesz Észak-Ír Rally vb-futam 2022-ben

-

A jelenleg ismert WRC-naptár augusztusi versenyének helyszíne még nem tisztázott, de a színfalak mögött mindenki tudta, hogy az Észak-Ír Rally kerülne megrendezésre augusztus 18–21. között. A verseny szervezői azonban most kénytelen voltak lemondani az idei futamot.

Augusztusban két verseny kerül megrendezésre a rally vb-n, a Finn Rally, valamint egy jelenleg még ismeretlen helyszínnel szereplő futam.

Ez utóbbit sokan kész tényként kezelték, hogy Észak-Írország lesz. A szervezők részéről azonban most Bobby Willis elárulta, idén biztosan nem lesz rendezvény.

Fotó: @World / Red Bull Content Pool – Andreas Mikkelsen, Wales Rally 2018

„A hangsúly most már azon van, hogy 2023-ban tudjunk létrehozni egy WRC-futamot az Egyesült Királyságban – mondta Willis a Dirtfishnek. – Nagyon sok versenyző van az Egyesült Királyságból és Írországból a vb-n, akik megérdemelnék, hogy hazai versenyen induljanak, nem is beszélve a szervezőkről, sportbírókról és szurkolókról. Amikor olyan versenyzőink vannak, mint Elfyn Evans és Craig Breen, valamint fiatal tehetségek sora áll rajthoz a vb-n az Egyesült Királyságból, akkor meg kell adnunk nekik a lehetőséget, hogy hazai versenyen is induljanak. Szeretnénk létrehozni és biztosítani egy brit verseny jövőjét a vb-n.”

Brit vb-futam 1973-tól, a világbajnokság kezdetétől, egészen 2019-ig volt, azonban a Wales Rally 2019-ben elvesztette helyi támogatottságát, ami után Észak-Írország lehetne a következő helyszín egy Egyesült Királyságban lebonyolítható versenyre.

2020-ban szerepelt az Észak-Ír Rally a WRC naptárban, ám már a szezon elején törlésre került és az Ypres Rally került a helyére.

Fotó: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool – Craig Breen, Wales Rally 2019

Miután 2022-ben ugyancsak nem lesz brit vb-futam, így most ismét lehetőség nyílik az Ypres Rally vagy a Monza Rally számára, hogy beugorjon a világbajnokságra.

Az Ypres Rallyval kapcsolatban a WRC futam megrendezése után az a hír jelent meg, hogy idén és 2023-ban az ERC-ben kap helyet, mielőtt 2024-ben ismét vb-futamot rendezhetne, azonban az idei ERC-naptárban nem jelent meg, bár a szezonzáró verseny helyszíne egyelőre ott sem ismert hivatalosan.

Forrás:Dirtfish

Friss