2024. április 19. 15:38

KezdőlapERCBonato lesz Loeb jégkéme

Bonato lesz Loeb jégkéme

-

A négyszeres francia rally bajnok, Yoann Bonato lesz Sébastien Loeb jégkéme a hétvégi Monte-Carlo Rallyn, melyen mindig kiemelt jelentőséggel bírnak a versenyzők ezen segítői.

Kevés olyan verseny akad a rallysportban, melyen annyira kiemelt szerepe lenne egy jégkémnek, mint a Montén. Itt ugyanis akár egy szakaszon belül száraz, vizes aszfalt, jég és hó is előfordulhat.

Yoann Bonato idén abban a megtisztelő feladatban részesül, hogy Sébastien Loeb jégkémje lehet, így rajta is múlik a kilencszeres rally világbajnok sikere.

„Nagy megtiszteltetés, hogy a legenda Sébastien Loeb jégkémje lehetek a Montén – írta Facebook oldalán Yoann Bonato. – Sokkal feszültebb vagyok, mint az első versenyem előtt.”

Sébastien Loeb első versenye lesz az M-Sporttal az idei Monte-Carlo Rally, melyen bemutatkoznak az új Rally1-es autók, ráadásul a fordos csapat esetében egy új típus is, a Puma, melynek korábbi verziójából eddig csak S1600-os autó készült.

Fotó: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool – Yoann Bonato, Monte-Carlo Rally 2019

Sébastien Loeb a Monte második legsikeresebb versenyző, hét győzelemmel. Emellett a kilencszeres rally világbajnok 14 rajthoz állása során 9 dobogós eredményt is szerzett. Utolsó győzelmét 2013-ban szerezte még a Citroën versenyzőjeként a DS3 WRC-vel.

Yoann Bonato pilótaként komoly tapasztalatot szerezett már, hiszen karrierje 2001-ben kezdődött, és a francia bajnokságban négyszer (2017, 2018, 2020, 2021) zárt az első helyen.

A francia versenyző eddig hétszer vett részt a Monte-Carlo Rallyn, legjobb eredményét pedig 2019-ben érte el, amikor a Citroën C3 R5-tel az abszolút nyolcadik helyen zárt.

Bonato 2020-ban visszatért az ERC mezőnyébe is, ahol az első évben a Fafe Rallyn és a Kanári-szigeteken is második helyen zárt, míg év végén a 13. lett. Tavaly a Lengyel Rallyn, a Fafe Rallyn és a Rally Hungary-n elért nyolcadik helynek is köszönhetően év végén a nyolcadik helyet szerezte meg.

Az idei Monte-Carlo Rallyn csütörtökön délelőtt rendezik a shakedown szakaszt, majd este már két gyorsasági vár a mezőnyre. Pénteken hat, szombaton öt, vasárnap pedig négy szakaszt kell teljesíteni, a versenytáv 296,03 km lesz.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss