2024. április 26. 09:34

KezdőlapERCA Rally Hungary sztárja összekalapozott a junior-vb-re

A Rally Hungary sztárja összekalapozott a junior-vb-re

-

Az utolsó pillanatban még a Twitteren kért segítséget a Rally Hungaryről is jól ismert Jon Armstrong az idei junior-vb szerepléséhez. A múlthét végé volt a határidő és csodák-csodájára összeállt a büdzséje, úgyhogy harcba szállhat az idei junior-vb címért. 

Tavaly hatalmas csatát vívott Jon Armstrong Sami Pajarival a Rally Hungary RC4-es győzelméért. Akkor a magyar szurkolók is megtapasztalhatták, hogy milyen piszok gyors versenyző. 

Nem véletlen egyébként, hiszen a 27 éves észak-ír komoly karriert mondhat magáénak. Azt sokan tudják róla, hogy 2018-ban eSport Rally Világbajnok volt, és hogy tavaly a junior-vb-n Pajari mögött a második helyen végzett, míg a junior-Eb-n (ERC Junior), Ken Torn és Oscar Solberg mögött harmadik lett. Igaz, itt csak egy futamon, a Lengyel Rallyn indult, Rally3-as Fiestával, ott viszont megnyerte a kategóriát. 

Azt is tudjuk Armstrongról, hogy egyébként a Codemastersnél játék fejlesztőként dolgozik, tehát ízig-vérig a rallysporthoz kapcsolódik. 

Fotó: Bastien Roux / DPPI / ERC // Jon Armstrong, Rally Hungary 2021

Azt viszont kevesebben tudják róla, hogy 2015-től ’17-ig viszonylag egyenesen ívelt karrierje a Peugeot 208 R2-től a Fiesta R2T-n át egészen egy R5-ös Fiestáig. ’18-ban azonban csak az eSport maradt neki, ’19-ben kettő, ’20-ban pedig egy futamon tudott indulni. 

Amikor tavaly a Rally Hungary tesztjén az idei terveiről kérdeztem, csak mosolygott: „Egyelőre keresem a támogatókat. Szeretném neked azt mondani, hogy a junior-vb-n indulok és hogy versenybe szállok a bajnoki címért, de semmi sem biztos.“

Kicsit furcsálltam, hogy Colin McRae, Richard Burns, Kris Meeke és Craig Breen hazájában (Armstrong északír, így aztán a briteknél és az íreknél is hazai versenyzőnek számít) nem jut támogatás egy ilyen tehetségnek. 

Megint csak mosolygott: „Nem olyan könnyű összekalapozni a pénzt, de dolgozunk rajta. Nagyon szeretnék a junior-vb-n menni és harcolni a bajnoki címért.“

Január 26-án még nem volt meg a költségvetése: 

29-én viszont már vigyoroghatott: 

Bár nem hozta nyilvánosságra, hogy a hiányzó 40 ezer euró honnan érkezett meg alig pár nap alatt, de a lényeg, hogy meglett és egy igen tehetséges és szimpatikus versenyzővel többet láthatunk a vb-n. 

Friss