2024. április 20. 02:05

KezdőlapWRCRovanperä: Nehéz havon vezetni a Rally1-es autót

Rovanperä: Nehéz havon vezetni a Rally1-es autót

-

Kalle Rovanperä a múlt héten tesztelte először hóban a Toyota GR Yaris Rally1-es autót, és a finn versenyzőnek sokat kellett küzdenie az új járművel.

A Toyota Gazoo Racing a múlt héten tartotta első havas tesztjét hóban idei versenyzőivel, Elfyn Evansszel, Kalle Rovanperäval, Takamoto Katsutával és a szezonját Svédországban kezdő Esapekka Lappival.

Rovanperä a teszt nehézségeiről az Autosport.com oldalnak beszélt.

„Az érzés pozitív volt az autóval a hóban, de elég nehéz kezelni – mondta a fiatal toyotás. – Nagyon sokat kellett dolgozni az autóval, és a tapadás sem volt túl nagy. Most vezettem először hóban a Rally1-est, és nagyon érezhető, hogy 70 kilóval nehezebb a WRC-nél.

Nem könnyű megbirkózni vele és sok munka vár még ránk, hogy igazán gyorsak lehessünk. Nem egyszerű a feladatunk, de bízunk benne, hogy megoldjuk.”

Rovanperä a WRC szezonnyitó Montén a negyedik helyen zárt. A verseny elején csak a Rally2-es autók tempójában tudott vezetni, majd folyamatosan hozzászokva az autóhoz végül három szakaszt is nyert, köztük a Power Stage-et is. A versenyen végül a harmadik legtöbb pontot szerezte Sébastien Loeb és Sébastien Ogier mögött, így a világbajnokok távollétében elsőként kell indulnia a következő Svéd Rally nyitó napján.

„Természetesen nem teljesen, de azért elégedett voltam a Montéval, miután nagyon nehezen sikerült megtalálnunk a megfelelő tempót. Komoly munkát végezve a csapattal végül sikerült beállítani az autót, és akkor már a saját tempónkat hoztuk, amivel elégedett voltam. Azt hiszem a Monte előtti teszteken a kelleténél kevesebbet tudtunk az autó beállításával foglalkozni, mert sok más dolgot kellett kipróbálnunk. Egyszerűen nem találtam meg a jó beállítást a teszteken, ezért a verseny elején kellett ezt megtennem.”

Kalle Rovanperä Svédországban szerezte első dobogós helyezését 2020-ban a WRC legmagasabb kategóriájában, amikor Elfyn Evans és Ott Tänak mögött, valamint Sébastien Ogier előtt a harmadik helyen zárt. Tavaly a svéd versenyt helyettesítő finn Arctic Rallyn pedig a második helyen ért célba Ott Tänak mögött és Thierry Neuville előtt.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss