2024. április 26. 14:45

KezdőlapWRCBreen 700 000 Ft büntetést kapott piros zászló okozásáért

Breen 700 000 Ft büntetést kapott piros zászló okozásáért

-

Kétezer euróra, azaz kb. 700 000 Ft-ra büntették a Craig Breen – Paul Nagle párost, amiért a Svéd Rally második gyorsaságiján megnyomták az SOS gombot, ami miatt azonnal megszakították a gyorsaságit. 

Kicsit érthetetlen volt, hogy a Svéd Rally pénteki második szakaszát Breen balesete után miért kellett piros zászlóval megszakítani, ugyan a Ford Puma Rally1 jócskán leesett az útról, egyáltalán nem volt veszélyes helyen. 

Most kiderült, hogy a navigátor Paul Nagle valószínűleg véletlenül megnyomta a „sürgős orvosi beavatkozás“ gombot, amely során nincs mérlegelési lehetőség, azonnal meg kell szakítani a gyorsasági szakaszt és indítani kell a gyorsbeavatkozó egységet.

A téves riasztás és a gyorsasági indokolatlan megszakítása miatt rótta ki az FIA a büntetést, amiről az alábbi indoklást adták ki:

„A 42-es autó navigátora a 2. gyorsasági szakaszon aktiválta az FIA biztonsági nyomkövető készülékének SOS-kijelzőjét, bár sürgős orvosi segítségre nem volt szükség.  

Ezzel megsértette az FIA WRC Sport Szabályzat 53.3.1-es pontját. 

Tekintettel arra, hogy a Breen FIA 1-es prioritású versenyző, a sofőr, Craig Breen és a navigátor, Paul Nagle közösen felel a 2000 euró büntetés megfizetéséért.“

Fotó: M-Sport

Paul Nagle a meghallgatáson elmondta, hogy amikor kicsúsztak és megállt a Ford Puma Rally1-es, akkor megnyomta az OK gombot (amit ilyen esetben kötelező megnyomni), majd az ÚT BLOKKOLT – NEM gombot. 

Meggyőződése, hogy nem nyomta meg az SOS gombot, de nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy véletlenül megtette. 

 

Friss