2024. május 01. 23:54

KezdőlapWRCRovanperä nem ünnepelte meg győzelmét

Rovanperä nem ünnepelte meg győzelmét

-

Pályafutása harmadik rally világbajnoki győzelmét szerezte Kalle Rovanperä a Svéd Rallyn, amivel hivatalosan is átvette a vezetést a vb-n. Ráadásul 21 évvel az után nyert Svédországban, hogy édesapja, Harry Rovanperä, 2001-ben itt szerezte pályafutása első és egyben egyetlen vb-futamgyőzelmét. A 21 éves versenyzőnek tehát minden oka meglett volna az ünneplésre, mégsem tette. 

„Nem jó érzés most sokat ünnepelni – mondta Kalle Rovanperä, az utolsó gyorsasági szakasz céljában. – Nagyon nehéz hétvége volt ez az ukrajnai emberek számára, erőt és reményt kívánok nekik. Ez minden, amit most tenni tudok.”

Ennek megfelelően elég visszafogott volt a dobogós ünneplés is. Nem Rovanperä volt az egyetlen versenyző, aki felemelte szavát az Ukrajnában folyó háború ellen. Az Aston Martin Forma–1-es csapatának versenyzője, Sebastian Vettel elsőként tette világossá, hogy az orosz csapatok támadása után nem kíván az Orosz Nagydíjon rajthoz állni. Nem sokkal később Max Verstappen is csatlakozott hozzá a közösségi média oldalain.

Az Orosz Nagydíjat később törölték is az idei versenynaptárból, mint ahogyan a túraautó világbajnokság oroszországi futamát is. A Haas Forma–1-es autójáról és a csapat kamionjáról is eltávolították a fő támogató, az Uralkali lógóját.

A világon számos helyen – többek között Oroszországban is – tüntetéseken álltak ki az orosz csapatok által megszállt Ukrajna mellett és szintén számos médiaszereplő biztosította támogatásáról az ukrán népet ebben az igen nehéz helyzetben.

 

Friss