2024. április 25. 21:32

KezdőlapWRCLatvala: Bíztunk a versenyképességben 

Latvala: Bíztunk a versenyképességben 

-

Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatmenedzsere már a Svéd Rally előtt bízott csapata versenyképességében, árulta el a győzelem után. 

A Toyota Gazoo Racing versenyzője, Kalle Rovanpera nyerte a Svéd Rallyt, míg Esapekka Lappi a harmadik, Takamoto Katsuta pedig a negyedik helyet szerezte meg. A japán gyártó örömét csupán Elfyn Evans kiesése árnyékolja be. 

Jari-Matti Latvala elárulta, már a verseny előtt bízott csapata versenyképességében. 

“Versenyzőink kiváló munkát végeztek – mondta a Toyota Gazoo Racing csapatmenedzsere a Svéd Rally utáni sajtótájékoztatón. – Tavaly nem tudtunk erősek lenni az Arctic Rallyn, mivel az egy fontos verseny volt számunkra, így csalódottak voltunk utána. Most úgy érkeztünk Svédországba, hogy bíztunk a versenyképességben. Már pénteken láthattuk, hogy versenyzőink elég gyorsak és az autó is jól működött. Kalle Rovanpera lenyűgözött pénteki teljesítményével, mert tudom, hogy milyen nehéz első rajtolóként gyorsnak lenni, különösen a szakaszok másodszori teljesítésénél, amikor helyenként nagyon mély nyomokban kell menni. Ennek ellenére minimális különbséggel zárt péntek este Thierry Neuville mögött, majd szombattól gyakorlatilag elhúzott a többiektől. Nem volt könnyű helyzetben Esapekka Lappi, hiszen hosszú szünet után tért vissza és nem volt meg már a rutinja. Külön örülök Takamoto Katsuta negyedik helyének.” 

Elfyn Evans azonban a második helyről esett ki a verseny első vasárnapi szakaszán. 

“Véleményem szerint Elfyn Evans 10 másodperces büntetése nem volt jogos, mert a szombat esti kicsúszással időt vesztett és nem pedig előnyt szerzett. Rendben, nem követte az útvonalat a stop állomásig, de ha megnézzük a részidőket, akkor időt vesztett a kicsúszással. A büntetés miatt Thierry közel került hozzá, ezért gyorsnak kellett lennie vasárnap reggel. Én is tudom, hogy milyen, amikor hirtelen nyomás alá kerül egy versenyző. Emellett nem működött a hibrid rendszer sem az autójában. Ennyi nyomás alatt pedig könnyű hibázni. Végül a nagy hóba csúszott, felnyílt a hűtő és kifolyt a hűtővíz. Megtudta javítani utána a hűtőt, mert kiváló szerelő, de addigra már kicsúszott az időből.” 

Latvala elmondta véleményét a Svéd Rally új központjáról, Umeáról is. 

“A versenyzők is elmondták már, de szerintem is nagyszerű ez a helyszín. A szakaszok közel vannak a szervizparkhoz, gyakorlatilag fél óra alatt el lehet érni a szakaszokat Umeából. Maga a város is nagyon szép és hangulatos, sok a hó és a szakaszok némelyike is nagyon gyors. Azt gondolom, hogy a jövőben találhatunk még technikásabb szakaszokat, mert úgy hallottam, hogy a törölt pálya lett volna a legjobb szakasz. Szóval hála a szervezőknek, jó munkát végeztek és nagyszerű helyet találtak a versenynek.” 

A világbajnokság egyéni versenyében Kalle Rovanpera 14 pont előnnyel vezet két verseny után Thierry Neuville előtt, míg a gyártók között a Toyota 24 pont előnyre tett szert az M-Sport előtt. 

Forrás:fia.com

Friss