2024. április 25. 15:49

KezdőlapWRCSuninen a Hyundaihoz igazolt

Suninen a Hyundaihoz igazolt

-

Teemu Suninen és Fabrizio Zaldivar lesz a Hyundai gyári versenyzője a WRC2-ben, akikkel a dél-koreai gyártó nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy megszerezzék a bajnoki címet.

A tehetségek gondozása iránti folyamatos elkötelezettség részeként a Hyundai két Hyundai i20 N Rally2 autóval indul idén hét vb-futamon. A program a Portugál Rallyval kezdődik május 19-22-e között. Az autókat a RedGrey Team fogja üzemeltetni a harmadik egymást követő szezonban, és a Hyundai Motorsport N néven versenyeznek majd – áll a Hyundai közleményében.

Az új felállással, amely a tapasztalat és a tehetség erős keverékével büszkélkedhet, a Hyundai Motorsport bízik abban, hogy elérheti a bajnoki címet. A finn Teemu Suninen korábban a Hyundai i20 N Rally2-vel 2021-ben a WRC2-ben második helyen végzett a Catalunya Rallyn, mielőtt a Hyundai i20 Coupe WRC-vel helyettesítette Ott Tänakot a Monza Rallyn.

Amellett, hogy Suninen jelentős vb-tapasztalattal büszkélkedhet, 15 dobogós helyezést és hat győzelmet szerzett a WRC2 osztályban. A 2022-es szezonban Suninen mellett ismét Mikko Markkula lesz a navigátor.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy ismét a Hyundai Motorsporttal dolgozhatok együtt, és egy teljes WRC2-es szezonban versenyezhetek a Hyundai i20 N Rally2-vel – mondta Suninen. – Mikko és én már kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy mire számíthatunk a tavalyi Catalunya Rallyn, ahol a második helyen végeztünk.

Számomra a rendszeres tesztelés és az autó fejlesztésében való szerepvállalás lehetősége volt a legvonzóbb . Megvan bennem a lehetőség, hogy ne csak egy versenyképes pakettet hozzak létre, hanem versenyzőként is fejlődjek az észtországi és az alzenaui csapatok támogatásával.”

A paraguayi versenyző, Fabrizio Zaldivar a WRC3-ban töltött egyenletes év után lép feljebb. Zaldivarnak van tapasztalata a Hyundai Motorsport gépeivel, hiszen a 2021-es paraguayi bajnokságban a Hyundai i20 R5-össel indult, amelyet a Hyundai Paraguay támogatott. Debütáló WRC2-es szezonjában Carlos del Barrio navigátorral fog versenyezni.

„Ez az eddigi karrierem legfontosabb pillanata – mondta Zaldivari. – Minden versenyző álma, hogy csatlakozzon egy gyártóhoz, és hozzáférjen a rengeteg támogatáshoz és tapasztalathoz.

Az a célom, hogy minden versenyen egyenletesen teljesítsek; időbe telik, amíg felgyorsulok az autóval, de szeretnék olyan lendületet venni, hogy a szezon során folyamatosan fejlődni tudjak. Az elmúlt két szezonban a Hyundai i20 R5-össel versenyeztem Paraguayban, tavaly bajnoki címet nyertem, így remélem, hogy a Hyundai i20 N Rally2-vel is hasonló sikereket érhetek el.”

A kampány kezdetére készülve mindkét legénység versenyek előtti teszteket fog végezni a Hyundai i20 N Rally2-vel.

„A WRC2-ben való részvételünk továbbra is kulcsfontosságú eleme motorsport-tevékenységeinknek, és már nagyon várjuk az újabb izgalmas szezont – mondta Julien Moncet csapatigazgató-helyettes. – A versenyképes kategória kiváló platformot biztosít számunkra a rally feltörekvő csillagainak fejlesztésére, és arra, hogy a Customer Racing gépeinket a sportág csúcsán próbára tegyük.

Örömmel üdvözöljük újra csapatunkban Teemu Suninent, aki tavaly a Hyundai i20 N Rally2-vel való debütálásakor lenyűgözött minket Spanyolországban, és egy teljes szezonra visszatért csapatunkhoz.

Fabrizio Zaldivar is kiválóan kiegészíti a csapatunkat, aki a WRC3-ban folyamatosan teljesít, és a rallyversenyzés feltörekvő csillaga.

Ügyfélversenyzői részlegünk a tél folyamán fáradhatatlanul dolgozott a Hyundai i20 N Rally2 továbbfejlesztésén az első teljes versenyszezonjára, és Teemu és Fabrizio tehetségével a volán mögött hisszük, hogy idén hazavihetjük a WRC2 bajnoki címet.”

Friss