2024. április 19. 16:13

KezdőlapWRCAz FIA módosította a WRC szabályzatát 

Az FIA módosította a WRC szabályzatát 

-

Az FIA módosította szabályzatát, mely után a hibrid rendszer miatti kiesésért a továbbiakban két perc büntetés vár a versenyzőkre szakaszonként a korábbi tíz perc helyett. 

Ott Tänak és Elfyn Evans is a hibrid rendszer hibája miatt esett ki a Svéd Rallyn. A rendszer mindkét versenyző esetében hibát jelzett és a szabályok alapján ilyen hiba esetén azonnal ki kell állni a versenyből, és nem lehet az autóhoz nyúlni amíg arra a gyártó, a Compact Dynamics vagy az FIA nem ad engedélyt. 

A rally2 szabályok alapján minden kihagyott szakasz után 10 perc büntetést kap a versenyző, így Ott Tänak és Elfyn Evans is minden esélyét elvesztette a jó eredményre Svédországban egy olyan hiba miatt, ami nem feltétlenül rajta múlt. A walesi toyotás esetében ez nem teljesen igaz, hiszen a hibrid rendszer hibájának jelzése előtt hófalba futott a Yaris Rally1-gyel, így akár az is okozhatta a rendszer hibáját. 

A Svéd Rally után a Hyundai és a Toyota is kérte az FIA-t, hogy változtasson a szabályokon, mert nem versenyzői, vagy csapat hiba miatt estek ki a versenyzők. 

A szombati Motorsport Világtanács ülésén valóban meg is változtatták a szabályokat, így a jövőben a hibrid rendszer miatti kiesés után két perc büntetés járnak szakaszonként a versenyzőknek. 

A szabály a Horvát Rallytól lép életbe.  


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:dirtfish.com

Friss