2024. április 25. 18:19

KezdőlapWRCLatvala: Rovanpera csodát művelt 

Latvala: Rovanpera csodát művelt 

-

Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke már elkönyvelte a vereséget a Hyundai csapatával szemben a Horvát Rallyn, amikor egyszer csak érkezett Kalle Rovanpera és csodát művelt. 

Jari-Matti Latvala gyakorlatilag azt gondolhatta a Horvát Rally első napja után, hogy Kalle Rovanpera begyűjti második idei győzelmét, hiszen csaknem másfél perc volt az előnye. Szombaton azonban egy defekt miatt jelentősen csökkent a finn versenyző előnye, majd vasárnap az esős utolsó előtti szakaszon a rossz gumiválasztás miatt már a Hyundai versenyzője, Ott Tanak állt az élre. A Toyota csapatmenedzsere saját bevallása szerint emiatt már elkönyvelte a vereséget, aztán érkezett Kalle Rovanpera… 

“Az egész hétvégén hullámoztak az érzelmeim – mondta Jari-Matti Latvala. – Ott Tanak egyszerűen nem engedte, hogy ne feszegessük a határainkat. Vasárnap reggel nagyon jól indult a nap, jónak tűnt a gumiválasztás Kalle Rovanpera számára. Azt gondoltam, hogy már biztos a győzelem.

Aztán az utolsó előtti szakaszon az esőben, hatalmasat fordult a kocka. Ekkor már biztos voltam a vereségben. Tudtuk, hogy a Power Stage-n is esett az eső, és a WRC2-es autókat nézve biztos voltam benne, hogy Ott gumiválasztása jobb. Már azt számoltam, hogy mennyi pontot fogunk elveszteni a Hyundaijal szemben a gyártók bajnokságában…

Aztán eldobtam a papírt. Megjelent Kalle első részideje és az egész csapat szája tátva maradt! Egyszerűen csodát művelt Kalle, nem is értjük, hogy erre miként volt képes a kemény gumikkal. Számomra egyértelműen Kalle Rovanpera teljesítménye volt a legjobb a hétvégén. Egyértelműen a legjobb teljesítményét nyújtotta.” 

Latvala elárulta, először csak száraz gumikat ajánlottak Kalle Rovanperának, és csak az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy vizeset is adnak a finn versenyzőnek. 

“A murvakémek jelentése alapján egyértelműnek tűnt, hogy száraz gumik kellenek az utolsó két szakaszra. Aztán a végén mégis úgy döntöttünk, hogy négy száraz mellett vigyen Kalle két vizeset is. Szerencsére ez nagyon jó döntés volt. A vizes gumik nélkül nem sikerült volna nyerni. Azt hiszem, a Hyundai nagyobb kockázatot vállalt, jobban választottak gumit, mint mi. Nem volt információnk az esőről. Ez az igazi rally, nem lehet mindenre felkészülni.” 

A Horvátországban aratott győzelem után Kalle Rovanpera 29 pontra növelte előnyét a pilóták bajnokságában Thierry Neuville előtt, míg a Toyota 42 ponttal előzi meg a Hyundait a gyártók bajnokságában. 

Friss