2024. április 26. 17:57

KezdőlapWRCTudod hogy kell kereket cserélni? – Evans megmutatja – videó

Tudod hogy kell kereket cserélni? – Evans megmutatja – videó

-

Nagyon érdekes nézői videó került fel a Horvát Rallyról, amelyen az látszik, ahogy Elfyn Evans és Scott Martin a két gyorsasági közti etapon kicserélik az első és a hátsó kereket a Toyota GR Yaris Rally1-en. Bár rutin műveletről van szó, egy csomó érdekes részletet lehet felfedezni. 

A művelet a hűtőmaszk eltávolításával kezdődik, majd egyetlen helyen emelik meg úgy a GR Yaris Rally1-et, hogy mind a két jobb oldali kerék a levegőben legyen.

Érdekes megfigyelni, hogy a kerékcsavarok védelmére a felnire helyezett porvédő pont alkalmas arra, hogy a levett kerékcsavarokat tárolják. Evans mindig ebbe teszi a csavarokat, valószínűleg begyakorolt mozdulat, ami egy gyors kerékcserénél jön igazán jól, amikor sietni kell és nincs idő azon gondolkozni, hogy jaj hová is tettem a kerékcsavarokat.

Az is látszik, hogy a szereléshez külön kesztyűt használnak, amivel a kerék belsejére száradt sarat is el lehet távolítani. Ezzel plusz súlytól szabadítható meg a kerék, de ami még fontosabb, egy darabka sár is kiegyensúlyozottlanná teheti a kereket, amitől az ütne.

Evans a kesztyűje mellett a porvédőt is segítségül hívja.

Érdekes, hogy a kerékcsavarokat körbe és nem átlósan húzgálja, viszont ahogyan azt a jogosítvány megszerzése előtti műszaki oktatáson is tanítják, már a földön lévő autón húzza utána a kerékcsavarokat. Nem nyomatékkulccsal, hanem lábbal.

A videó végén még gyorsan megbeszélik a szurkolóval, hogy majdnem olyan gyors volt a kerékcsere, mint a Forma–1-ben, csak itt két emberrel.

Érdemes megfigyelni, hogy mielőtt Evans behúzza a lábát az autóba, egy ronggyal letörli a cipője talpát.

Végül pedig még egy kis Rally1-es hangot is hallhatunk, illetve megfigyelhetjük a Toyota hátsó szárnyát alulról. Itt látszik igazán milyen nagyméretű alkatrészről van szó.

A videó a YouTube-on itt tekinthető meg.

Friss