2024. április 25. 15:13

KezdőlapWRCOgier figyelmét hibaüzenet vonta el

Ogier figyelmét hibaüzenet vonta el

-

Sébastien Ogier hozzá szokatlan módon hibát követett el a Portugál Rally szombati napján, amikor árokba esett a Toyota GR Yaris Rally1-gyel. Az ok meglepően egyszerű volt, elvonta a figyelmét egy hibaüzenet.

Sébastien Ogier a Portugál Rallyn visszatért a WRC mezőnyébe, hogy a Monte-Carlo Rallyt követően ismét összecsapjon Sébastien Loebbel. 

A csata azonban Portugáliában nem sokáig tartott, mivel a kilencszeres rally világbajnok a verseny élén állva az ötödik szakaszon betonszegélynek csapta a Ford Puma jobb hátulját, ami után kitört autójának kereke és kiállni kényszerült.  

Azonban a nyolcszoros világbajnok, Ogier pénteki versenye sem tartott sokáig, miután a délutánra teljesen leromlott murvás szakaszokon két defektet kapott és csak egy pótkerék volt nála, ami miatt kiállni kényszerült. 

A rallysport két legeredményesebb versenyzője szombaton visszatért, azonban Sébastien Loeb motorhiba miatt gyorsan kiállni kényszerült. 

Sébastien Ogier pedig a verseny 10. szakaszán szenvedett balesetet, ami után csak nehezen tudott ismét visszatérni a pályára, majd a következő szakaszon fékhiba okozott kisebb tüzet, amit eloltva befejezte a szakaszt, de a szervízelés után már nem folytatta a napot. 

Mint később kiderült, Ogier figyelmét a műszerfalon megjelenő hibaüzenet vonta el a baleset előtt. 

“200 méterrel a baleset előtt elvesztettük a hibridhajtást és megjelent egy hibaüzenet a műszerfalon – mondta Sébastien Ogier. – A baleset az én hibámból következett be, miután a műszerfalon megjelenő hibaüzenet elterelte a figyelmem és nem figyeltem Benjamin Veillas által mondott és a következő kanyarra vonatkozó információt. Kicsit túl gyorsan mentem a kanyarba, ami miatt a partoldalnak csúsztunk, majd megforogtunk. Az útról lecsúszva pedig elakadtunk.” 

A baleset helyszínén nem voltak nézők, ezért a visszatérés az útra elhúzódott. 

“Nézők hiánya miatt nehezen tudtunk az útra visszatérni, de aztán folytattuk a szakaszt. A következő szakasz ellenőrzőpontjában a fék beesett és a kipufogóhoz fékfolyadék szivárog, ami ki is gyulladt. Végül sikerült a problémát megjavítani, de a csapat nem szeretett volna kockáztatni, ezért délután már nem folytattuk a versenyt.” 

A nyolcszoros világbajnok végül vasárnap visszatért, hogy ha a győzelemért csatázó Kalle Rovanpera és Elfyn Evans közül valaki bajba került volna, pontot szerezzen a Toyota számára. 

A probléma végül elkerülte a finn és walesi versenyzőt, Ogier azonban korán indulva a Power Stage-en már nem tudott pontot szerezni saját maga számára, így a szombaton kiálló Sébastien Loebhöz hasonlóan pont nélkül zárt.

Az Ogier-Loeb csata pedig a meg nem erősített hírek szerint Kenyában, egy hónap múlva folytatódhat. 

Friss