2024. április 27. 01:55

KezdőlapWRCRovanpera rácáfol Latvala jóslatára? 

Rovanpera rácáfol Latvala jóslatára? 

-

Jari-Matti Latvala tavaly egy újságírói kérdésre azt válaszolta, versenyzője, Kalle Rovanpera 2023-ban szerezheti meg első világbajnoki címét. Minderre azonban rácáfolni látszik a 21 éves versenyző. 

Kalle Rovanpera esetében már régóta tudni lehet, hogy egy szuper tehetség, és valamikor biztosan világbajnoki címet fog szerezni. 

A 2019-es WRC2-es világbajnokról tavaly a Dirtfish jelentetett meg egy írást, amiben Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke 2023-at jelölte meg, amikor Harri Rovanpera fia első vb címét szerezheti. 

Latvala akkor azt nyilatkozta, idén még sok olyan verseny vár Kalle Rovanperára, melyen elsősorban tanulnia kell és emiatt idén még nem kell számolni vele a vb címet illetően. 

Rovanpera azonban már tavaly is megmutatta az Akropolisz Rallyn, hogy gyorsan tud tanulni és még gyorsabban tud vezetni olyan versenyen is, amely még ismeretlen számára, és végül Észtország után második futamát nyerte Görögországban. 

Gyorsan hozzá is lehet tenni, hogy a WRC mezőny nagyrészének még ugyancsak nem volt tapasztalata az Istenek Versenyén. 

Az idei évben azonban nehéz leutánozni Kalle Rovanpera teljesítményét. 

A Monte-Carlo Rally első napján még időt vesztett, miután vezetési stílusát hozzákellett igazítani a vadonatúj Rally1-es autóhoz. A fiatal finn versenyző azonban a második naptól már egyre gyorsabb lett, és végül szakaszt is nyerve a negyedik helyen zárta a versenyt Sébastien Loeb és Sébastien Ogier, valamint Craig Breen mögött. 

A Svéd Rallyn azonban egyik többszörös világbajnok sem állt rajthoz, így az első napon az első szakaszon még Breen mögött a második helyről rajtolhatott Rovanpera, majd a második szakasztól az ír versenyző kiesését követően takarítania kellett a havas pályákat.

A hóban, melyben gyakorlatilag felnőtt és nyolcévesen első vezetői tapasztalatait szerezte nagyon otthon érezte magát, az első napon még a második helyen zárt, majd a második nap első szakaszától az élre állt és soha többé nem értek a nyomába riválisai, így megszerezve harmadik vb futamgyőzelmét. 

Horvátországban Rovanpera azzal a tudattal állhatott rajthoz a vb élén állva, hogy tavaly ugyanebben a helyzetben már az első szakaszon hibázott és balesetet szenvedett. Idén azonban a változatos időjárás mellett is már az első napot is 1:23 perc előnnyel zárta, így a második napon már egy defekt is belefért az első hely megtartásához.

A harmadik napon azonban az utolsó előtti szakaszon leszakadó esőben már Ott Tanak megelőzte, a finn toyotás azonban nem hagyta magát és elképesztő tempót produkálva a Power Stage szakaszon visszavette az első helyet, megszerezve karrierje második és sorozatban második sikerét. 

A szezon első murvás futamán, Portugáliában ismét takarítania kellett, azonban már az első napon szakaszokat tudott nyerni és második helyen zárta a napot, majd a verseny tavalyi győztesével, Elfyn Evans-szel ki-ki csatát vívott. Az esőben azonban sikerült a maga javára billentenie Rovanperának a versenyt és az utolsó napon ugyancsak fantasztikus vezetést bemutatva meg is tartotta vezető helyét. 

A 21 éves versenyző így idén már havon, aszfalton és murván is tudott nyerni, és sorozatban megszerzett három győzelmével már négy futam után 46 pont előnnyel vezet Thierry Neuville előtt. 

Kalle Rovanpera az idei szezon első felében elképesztő teljesítményt nyújtott, átlagban 11,5 ponttal bizonyult jobbnak, mint a belga riválisa. Ezt a teljesítményt egyelőre egy másik versenyző sem tudja leutánozni, így a fiatal versenyző akár rá is cáfolhat főnöke, Jari-Matti Latvala tavalyi szavaira, és… 

Friss