2024. május 03. 12:43

KezdőlapWRCLatvala: Nem volt még olyan versenyző, mint Rovanpera

Latvala: Nem volt még olyan versenyző, mint Rovanpera

-

Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke elárulta senki sem számított arra, hogy Portugáliában is nyerni tud Kalle Rovanpera, de Elfyn Evanst és Takamoto Katsutát is dicsérte. 

Elfyn Evans és Kalle Rovanpera gyakorlatilag a Portugál Rally elejétől kezdve harcolt egymással a győzelemért, miközben Takamoto Katsuta elérhetővé tette a Toyota hármas győzelmét is. Végül Rovanpera szerezte meg a győzelmet Evans előtt, annak ellenére, hogy a finn versenyzőnek takarítania kellett a nyitó napon. Katsutát pedig a Power Stage szakaszon előzte meg Dani Sordo, a japán gyártó azonban így is kettős sikert aratott a szezon első murvás versenyén. 

Jari-Matti Latvala érthetően büszkén értékelte csapata teljesítményét a verseny végén. 

“Őszintén mondom, hogy nagyon büszke vagyok a csapatra – mondta a Toyota csapatfőnöke. – Nagyszerű eredmény a kettős győzelem, de közel jártunk a hármas sikerhez is. Taka nagyon jól vezetett az egész versenyen, de Dani Sordo magasabb fokozatba tudott kapcsolni a záró szakaszon. Kalle igazán nagyszerű teljesítményt nyújtott, hiszen annak ellenére nyert, hogy pénteken takarította a pályákat. Éppen ezért senki sem számított a győzelmére. Elfyn ugyancsak kimagaslón teljesített, mert a hibákat elkerülve tudott vezetni az egész hétvégén. Biztosan jót tesz ez az önbizalmának, és ezáltal Szardínián is tud a győzelemért harcolni. Az autók ugyancsak jól működtek, nem volt velük semmi probléma.” 

Takamoto Katsuta miután elveszítette a harmadik helyet Sordoval szemben, összeomlott, de ez Latvala szerint érthető. 

“Nehéz egy dobogós eredményt a verseny végén elveszíteni. Taka tavaly is nagyszerűen szerepelt az év első felében, hiszen Kenyában második lett, de aztán a folytatásban nagyon nehéz helyzetbe került, és folyamatosan próbált újra felállni. Most ismét volt esélye a dobogóra, de Dani egy picivel gyorsabb tudott lenni. Biztos vagyok benne, hogy Taka tanulni fog ebből és legközelebb még erősebb lesz.” 

Egy portugál újságírói kérdésre Jari-Matti Latvala kiemelte Kalle Rovanpera elképesztő teljesítményét.

„Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy jelenleg senki sincs azon a szinten, mint Kalle. Tudjuk, hogy a rallysport történelmében már voltak nagyszerű versenyzők, mint Sébastien Loeb vagy Sébastien Ogier, akik ugyancsak tudtak úgy versenyt nyerni, hogy takarítaniuk kellett. Azonban Kalléhoz hasonló korban még soha senki sem tudott hasonló teljesítményt nyújtani.”

A 21 éves Kalle Rovanpera négy versenyen három győzelmet aratott és a bajnokságban 46 pont előnnyel vezet Thierry Neuville előtt, míg Takamoto Katsuta a harmadik, Elfyn Evans ötödik, Sébastien Ogier kilencedik, Esapekka Lappi pedig 11.

A gyártók bajnokságában a Toyota 59 ponttal előzi meg a Hyundai csapatát, és 81 ponttal az M-Sportot.

Friss