2024. április 19. 04:56

KezdőlapWRCSzardínia Rally: Őrület a pályán, Tänak orra esett

Szardínia Rally: Őrület a pályán, Tänak orra esett

-

Hatalmas csaták és még nagyobb drámák jellemezték a Szardínia Rally pénteki első körét. Az első öt gyorsasági szakaszt négy különböző versenyző nyerte és szintén négyen váltották egymást az élen. Ott Tänak egy hatalmas orra esés ellenére is az élen áll a Hyundai i20 N Rally1-gyel. Esapekka Lappi egy defektet követően is második, míg a harmadik helyen némi meglepetésre Pierre-Louis Loubet áll. 

A Szardínia Rally alig ötödén vagyunk túl, mégis kevesen mondhatják el magukról, hogy probléma nélkül vészelték át a verseny eddigi szakaszait, amelyeken a legtöbb versenyző arra panaszkodott, hogy nincs annyi tapadásuk, mint amennyire számítottak.

A csütörtök esti szuperspeciált Thierry Neuville nyerte Hyundaijal, így ő kezdte az élen a versenyt. A pénteki murvás szakaszokon a kedvező rajtpozícióját kihasználva Elfyn Evans állt az élre Toyotával, ám a negyedik gyorsaságin nagyon idegesen rohant el a riporterek elől. A GR Yaris Rally1 csak elektromos hajtással tudta elhagyni a beírót, később pedig a verseny feladására is kényszerült. 

Esapekka Lappi volt a következő versenyt vezető, aki idén Sébastien Ogier-t váltja a harmadik Toyotában. A harmadik szakaszt megnyerte, ám a negyediken kénytelen volt beismerni, hogy a többiek gyorsabbak voltak nála.

Fotó: Romain Thuillier / Hyundai Motorsport GmbH

Így fordulhatott elő, hogy Ott Tänak vette át a vezetést a versenyen, aki a nagy ugratón orra esett, alaposan lebontotta a Hyundai orrát. Ennek ellenére állítása szerint Portugália óta sokat javult az autó, amivel a pénteki első kör utolsó szakaszán egy kicsit visszafogottabban ment.

Legnagyobb riválisa, Lappi defekttel jött le erről a szakaszról, de csak az utolsó hat kilométert kellett megtennie felnin, így Tänak első helyét nem tudta ugyan veszélyeztetni, de a második pozíciót megtartotta.

A pénteki első kör után tehát Tänak 3,7 másodperc előnnyel vezet Lappi előtt.

Kellemes meglepetést okozott ezúttal is Pierre-Louis Loubet, aki egy túlcsúszás ellenére is 8,9 másodperc hátránnyal tartja a harmadik helyét, csapattársa Craig Breen előtt, aki 10,1 másodpercre van az első helyezetthez képest.

Az első szakaszokon sokat panaszkodott az autóra, de az utolsó kettőt megnyerte Dani Sordo, aki így jelentőset tudott faragni a hátrányából és 14,6 másodperc lemaradással az ötödik helyre lépett előre.

Őt követi Adrien Fourmaux és Takamoto Katsuta.

A világbajnokságon élen álló két versenyző Kalle Rovanperä és Thierry Neuville is bajba kerültek. Egy darabig úgy tűnt, egész jól megoldják a pályatakarításból származó hátrányukat. Rovanperä azonban egy kaland során leszakította a Toyota hátsó szárnyának nagy részét, amitől a Yaris nagyon nehezen vezethetővé vált. Az idén már három győzelmet jegyző finn így 46 másodperc hátránnyal a nyolcadik helyen várhatja a folytatást.

Nála is rosszabbul járt Neuville, aki a szervizpark előtti utolsó szakaszról hajtás problémával jött le és több mint egy percet veszítve a kilencedik helyre esett vissza.

Ma még négy szakasz vár a versenyzőkre a Szardínia Rallyn.

Szardínia Rally, állás 5 szakaszt követően 
1 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 51:11,1 
2 #4 Esapekka lappi / Janne Ferm (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +3,7 
3 #7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (FRA) Ford Puma Rally1 +8,9 
4 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +10,1 
5 #6 Dani Sordo / Cándido Carrera (ESP) Hyundai i20 N Rally1 +14,6 
6 #16 Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (FRA) Ford Puma Rally1 +26,1 
7 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +41,2 
8 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +42,5 
9 #20 Andreas Mikkelsen / Torstein Eriksen (NOR) Skoda Fabia Rally2 evo +1:56,0 
10 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +2:00,1 
11 #25 Yohan Rossel / Valentin Sarreaud (FRA) Citroen C3 Rally2 +2:00,8 
12 #21 Nikolay Gryazin / Konstantin Aleksandrov Skoda Fabia Rally2 evo +2:06,5 
13 #27 Jari Huttunen / Mikko Lukka (FIN) Ford Fiesta Rally2 +2:15,5 
14 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +2:19,0 
15 #30 Chris Ingram / Craig Drew =GBR) Skoda Fabia Rally2 evo +2:19,9 

További eredmények

 

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss