2024. március 28. 09:03

KezdőlapWRCTörölték a záró szakaszokat, Lappié az első nap

Törölték a záró szakaszokat, Lappié az első nap

-

Esapekka Lappi vezet a Szardínia Rallyn, miután a pénteki utolsó két szakaszt törölni kellett, ígí a hetedik szakasz után kialakult állás az első nap végeredménye. 

A Szardínia Rally hatodik. Első délutáni szakaszán kigyulladt egy autó, és mentését nem tudták időben megoldani, ezért a szakasz második teljesítését törölni kellett. Hasonló döntés született a nap utolsó, kilencedik szakaszával kapcsolatban is, miután a gyűjtőből túl nehéz lett volna a versenyzőknek eljutni a szakasz rajtjához. 

A verseny első napjának sorrendje, így a hetedik szakasz utáni sorrend maradt, tehát Esapekka Lappi őrizte meg a vezetést Ott Tanak előtt 7 tizedmásodperc előnnyel. 

A finn toyotás azt követően tudta magához ragadni az ideiglenes első helyet, hogy a 2019-es világbajnok Hyundai i20 N Rally1-es autójában a hetedik szakaszon elment a hajtás. 

Pierre-Louis Loubet fantasztikus vezetést bemutatva zárt a harmadik helyen mindössze 15,1 másodperc hátránnyal Lappi mögött, míg fordos csapattársát, Craig Breent 4 tizeddel, a Hyundai spanyol versenyzőjét, Dani Sordot pedig 1 másodperccel előzi meg a nyitó nap végén. 

Adrien Fourmaux ugyancsak folytatja megbízható vezetését a Portugál Rallyt követően is, így a hatodik helyen áll. 

Takamoto Katsuta és Kalle Rovanpera egyformán sok időt vesztett a pályákat elsők között teljesítve, illetve takarítva, így a japán versenyző a hetedik, a délelőtt hátsó szárnyát is vesztő vb éllovas finn versenyző pedig a nyolcadik helyen zárt. 

Thierry Neuville számára ugyan jól indult a verseny, hiszen megnyerte a csütörtök esti szuperspeciált, azonban a pénteki első szakaszon a nagy por, majd a verseny ötödik szakaszán a Hyundai hajtás gondja miatt komoly időt vesztve csupán a kilencedik helyen áll. 

Gus Greensmith elsősorban pontokért érkezett az olasz sziget versenyére, azonban már a csütörtöki első szakaszon vakon kellett vezetnie, miután navigátorának átbeszélőjét nem sikerült csatlakoztatni az autóban. Az angol fordos versenyző pénteken a második szakaszon megforgott, autója pedig lefulladt és csaknem két perc után sikerült csak újra beindítani, így nem is csoda, hogy a 12. helyről várhatja a folytatást.  

Mint arról már beszámoltunk, Elfyn Evans számára azonban a nap már a verseny harmadik szakaszát követően véget ért, miután autója műszaki hibás lett és a szakasz utáni stop állomást is csak elektromos üzemmódban tudta elhagyni. A walesi versenyző holnap emiatt a takarító szerepét tölti be. 

A WRC2-ben Andreas Mikkelsen vezet az első nap végén, előnye pedig 15,8 másodperc Nikolay Gryazin és 38,3 másodperc Jan Solans előtt. 

A második helyen hat szakaszt követően még Yohann Rossel állt, aki vezeti is a bajnokságot, azonban a hetedik szakaszon baleset miatt kiesett. 

A kategória harmadik helyén ugyan be tudta fejezni a napot Teemu Suninen, azonban a célba érést követően kiállni kényszerült. 

Szombaton ugyancsak nyolc szakasz vár a mezőnyre, azonban mindezt szervizelés nélkül, csak gumicserével kell megoldani. 

Szardínia Rally, állás 7 szakaszt követően 
1 #4 Esapekka lappi / Janne Ferm (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 1:10:41,9
2 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 +0,7
3 #7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (FRA) Ford Puma Rally1 +15,1
4 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +15,5
5 #6 Dani Sordo / Cándido Carrera (ESP) Hyundai i20 N Rally1 +16,1
6 #16 Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (FRA) Ford Puma Rally1 +30,8
7 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +1:05,5
8 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +1:13,1
9 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +2:07,2
10 #20 Andreas Mikkelsen / Torstein Eriksen (NOR) Skoda Fabia Rally2 evo +2:20,8
11 #21 Nikolay Gryazin / Konstantin Aleksandrov Skoda Fabia Rally2 evo +2:36,6
12 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +2:40,1
13 #22 Teemu Suninen / Mikko Markkula (FIN) Hyundai i20 N Rally2 +2:51,5
14 #28 Jan Solans / Rodrigo Sanjuan de Eusebio (ESP) Citroen C3 Rally2 +2:59,1
15 #23 Marco Bulacia / Marcelo der Ohannesian (BOL / ARG) Skoda Fabia Rally2 evo +3:01,2 

További eredmények


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss