2024. március 29. 10:46

KezdőlapWRCSzardínia Rally: Tanak 2019-es formáját idézve magabiztos előnyben 

Szardínia Rally: Tanak 2019-es formáját idézve magabiztos előnyben 

-

Ott Tanak világbajnoki formáját mutatta és dominálta a szombati napot a Szardínia Rallyn, mely végén 46 másodperc előnnyel várhatja a záró napot a világbajnokság ötödik 2022-es versenyén. 

A pénteki napot követően még Esapekka Lappi 7 tizedmásodperc előnnyel vezetett a Szardínia Rallyn Ott Tanak előtt, azonban a finn toyotás még az első szombati szakaszon balesetet szenvedett, így a 2019-es világbajnok állt a verseny élére. 

Ott Tanak egyben szerencsésnek is érezheti magát, hiszen a pénteki utolsó megtartott szakaszon csak azért vesztette el a vezető helyet, mert autója hajtásproblémával küzdött, így a nap utolsó két szakaszának törlése pont jókor jött a Hyundai versenyzőjének. 

Az észt versenyző azt követően, hogy megörökölte Lappitól a vezető helyet sem vett vissza és két szakasz alatt 31,8 másodperc előnyre tett szert Craig Breen előtt, majd szombaton összesen hat szakaszt nyerve még tovább tudta növelni az ír fordos előtt, így magabiztosan várhatja a záró napot. 

Craig Breen számára azonban nem fér bele szombaton sem a hiba, hiszen azt könnyen kihasználhatná Dani Sordo. 

Pierre-Louis Loubet nagyszerű formát mutatott az olasz verseny első két napján és a pénteki második helyről csak egy defekt miatt csúszott a negyedikre, azt azonban magabiztosan őrzi, sőt Dani Sordohoz is közel tudott maradni. 

Adrien Fourmaux egészen a nap utolsó szakaszáig nem követett el nagyobb hibát és az ötödik helyen állt, akkor azonban megcsúszott és ellenkormányzást követően az út széli kisebb fáknak ütközött, majd azokat kidöntve az utat elzárva állt meg a Ford Puma Rally1. Az első információk szerint a navigátor, Alexandre Coria egy pillanatra koncentrációját vesztette és ez vezetett a balesethez.  

A francia páros idén négy versenyből háromszor kiesett, kétszer baleset, egyszer pedig műszaki hiba miatt. 

A baleset miatt piros zászló lépett életbe, így Dani Sordo megállapított időt kapott. 

Craig Breen már élesben rajtolhatott, azonban a Fourmaux balesetének helyszínén lévő sportbírót erről vélhetően nem tájékoztatták és az ír versenyzőnek is piros zászlót mutatott. Pierre-Louis Loubet azt követően már versenytempóban teljesíthette a szakaszt, azonban Ott Tanak az autóban ugyancsak piros zászlós jelzést kapott, így Soirdo és Breen mellett az észt versenyző is lelassított és megállapított eredményt fog kapni. 

Esapekka Lappi kiesésével a Toyota ezúttal elvesztette az igazán jó eredmény lehetőségét, a pénteken takarító és kisebb baleset miatt autójának hátsó szárnyát elvesztő Kalle Rovanpera azonban az ötödik helyre lépve szombaton a japán gyártó leggyorsabbja volt. 

Takamoto Katsuta Toyotájának hűtője szombaton délután megsérült és a japán versenyzőnek sok helyen lassítania kellett, hogy meg ne üsse jobban az autó elejét, mert az akár versenyének végét is jelenthetné, így azonban a hatodik helynél jobb pozícióra nem volt esélye.  

Elfyn Evans a pénteki kiesést követően szombaton az utolsó előtti szakaszon kényszerült feladni a takarítás szerepét, miután autójának felfüggesztése megsérült. 

A Hyundai tehát idei első győzelmének kapujában áll, azonban a koreai gyártó örömét Thierry Neuville szombati elvesztése árnyékolja be, aki a a pénteki hajtásprobléma után a nap harmadik szakaszán szenvedett balesetet a nyolcadik helyen állva. 

Vasárnap várhatóan Esapekka Lappi, Elfyn Evans és Thierry Neuville is vissza tud térni, hogy a Power Stage-en a bónusz pontokat célozza meg. Adrien Fourmaux visszatérése azonban függ attól is, hogy megsérült-e a Puma bukócsöve. 

A WRC2-ben a bajnoki éllovas Yohan Rossel pénteken, míg második helyezett Andreas Mikkelsen szombaton esett ki, így Nikolay Gryazin vette át a vezetést Jan Solans és Chris Ingram előtt. Rossel szombaton visszatért a mezőnybe, ahogy várhatóan Mikkelsen is megteszi ezt vasárnap.  

Szardínia Rally, állás 17 szakaszt követően
1 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 2:43:35,6
2 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +46,0
3 #6 Dani Sordo / Cándido Carrera (ESP) Hyundai i20 N Rally1 +1:06,8
4 #7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (FRA) Ford Puma Rally1 +1:31,8
5 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +2:23,2
6 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +3:52,3
7 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +5:03,3 
8 #21 Nikolay Gryazin / Konstantin Aleksandrov Skoda Fabia Rally2 evo +6:09,2 
9 #28 Jan Solans / Rodrigo Sanjuan de Eusebio (ESP) Citroen C3 Rally2 +6:54,1 
10 #30 Chris Ingram / Craig Drew (GBR) Skoda Fabia Rally2 evo +7:09,4 
11 #27 Jari Huttunen / Mikko Lukka (FIN) Ford Fiesta Rally2 +7:11,7 
12 #34 Sami Pajari / Enni Malkkönen (FIN) Skoöda Fabia Rally2 evo +7:39,8 
13 #32 Eerik Pietarinen / Antti Linnekatto (FIN) VW Polo GTI R5 +8:35,3 
14 #38 Emilio Fernández / Axel Coronado Jiménez (CHL / ESP) Skoda Fabia Rally2 evo +9:34,4 
15 #36 Miko Marczyk / Szymon Gospodarczyk (POL) Skoda Fabia Rally2 evo +10:56,6 (1:00)

További eredmények


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss