back to top
2024. május 07. 22:25

KezdőlapWRCA Pirelli Kenya után dönt a változtatásról 

A Pirelli Kenya után dönt a változtatásról 

-

A Pirelli gumijait komolyan kritizálták a Rally Világbajnokság gyári versenyzői a Horvát Rally és Portugál Rally után azok túl hamar történő károsodása miatt. 

Horvátországban és Portugáliában is nagyon sok gumiproblémát lehetett megfigyelni és a Rally Világbajnokság gyári versenyzői kritizálták is emiatt az olasz Pirellit. 

Az aszfaltos verseny nedves körülményei között egy korábbi fejlesztésű és ritkán használt esős abroncs fajtát használhattak a versenyzők, míg Portugáliában egy új fejlesztésű murvás gumin lehetett versenyezni. 

A gumiproblémát súlyosbították a Portugál Rally péntek délutáni szakaszai, melyek a vártnál jobban károsodtak a délelőtti program során. 

Az olasz gumibeszállító Portugália után megbeszélést tartott a gyártókkal és ennek is köszönhetően Szardínián már sokkal jobban bírták a gumik a megpróbáltatást. 

A Pirelli most szeretné még megnézni gumijai működését a szezon legkeményebb murvás versenyén, a Szafari Rallyn is, majd ezt követően dönti el, hogy változtatni kell rajtuk vagy sem. 

“Portugália után megbeszélést tartottunk a gyári csapatokkal a defektekről – mondta Terenzio Testoni, a Pirelli rally menedzsere az Autosportnak. – Kívülről talán soknak tűnt a defektek száma, de igazából ez nem sok. A megbeszélésen kíváncsiak voltunk a észrevételekre, majd azt kérték, hogy egyelőre ne nyúljunk az abroncsokhoz, mert már ismerik ezek tulajdonságát. A defektek mindig hozzátartoztak a rally versenyekhez. A Szafari Rally után azonban mi hozunk döntést, hogy kell-e változtatni. A gumik fejlesztését sohasem fejeztük be és nem fogjuk a jövőben sem. A következő verseny Kenyában lesz, ahol kifejezetten nagy terhelés éri majd a gumikat. Kenyában 2-3 kilométeren keresztül is 200 km/h körüli tempóval fognak menni a versenyzők, ettől pedig a gumik felmelegszenek, ami terhelést jelent. Kenya után pedig értékeljük a gumikat. Minden dolognak két oldala van, a pozitívakat látjuk, a negatívakat pedig elemezzük és, ha kell változtatunk.”

Friss