2024. április 25. 03:22

KezdőlapWRCA Toyota dominanciájánál már csak a Hyundai drámája nagyobb

A Toyota dominanciájánál már csak a Hyundai drámája nagyobb

-

Négyes Toyota vezetés alakult ki a péntek délelőtti szakaszokat követően a kenyai Szafari Rallyn, míg a Hyundai versenyzői sorra szenvedtek különböző problémák miatt. 

Csupán három szakasz vár péntek délelőtt a Szafari Rally mezőnyére, ám ezek felértek más versenyek teljes hosszával a nehézség tekintetében. 

Az első pénteki szakaszon Sébastien Loeb autózta a legjobb időt, Elfyn Evans és Sébastien Ogier előtt, míg a legnagyobb problémával Ott Tanak küzdött meg, akinek egyszerűen eltört autójában a váltókar. 

A nap második szakaszára a 2019-es világbajnok megtudta oldani a problémát, így megkezdhette fél perces hátrányának ledolgozását. 

Nem Tanak volt az egyetlen versenyző azonban a Hyundai csapatából, akinek problémái akadtak a sebességváltással, Thierry Neuville is ilyen jellegű gonddal küzdött, ekkor pedig még nem is sejtette, hogy ez volt a legkisebb problémája a délelőtt során. 

A délelőtti utolsó szakasz második fele ráadásul igen homokos volt, és a fesh fesh miatt Oliver Solberg, valamint Thierry Neuville autója is lelassult és komoly időt vesztettek az erőtlen Hyundai-okkal. 

Gus Greensmith éppen ezen a 31 km-es szakaszon vesztette el jobb hátsó gumiját egy bukkanó után, majd tovább haladva a Ford Puma Rally1 jobb hátsó felének nagy részét lebontotta, majd a szakasz végén lévő jobb minőségű murvára érve megállt kicserélni a kereket, ami miatt 13 percnél is többet vesztett. 

A pénteki második és harmadik szakaszon is Kalle Rovanpera volt a leggyorsabb, ami jól mutatja, hogy az elsőként rajtolók mehettek jobb útviszonyok között. 

A verseny élén Sébastien Ogier állt eközben két pénteki szakasz után Elfyn Evans csupán 8 tizeddel megelőzve, azonban a verseny leghosszabb szakaszán 20 másodpercet vesztett a szakaszt nyerő Rovanperával szemben, míg Evans 9,3 másodperccel volt gyorsabb, így a walesi versenyző vette át az első helyet a szervizelés előtt 8,5 másodperccel Ogier-t előzve. 

Kalle Rovanpera két szakaszt is nyerve a harmadik helyre lépett és hátránya csupán 2,6 másodperc Ogier mögött, míg a negyedik Takamoto Katsutát 1,3 másodperccel előzi meg. 

Így a Toyota foglalja el az első négy helyet négy szakaszt követően. 

Sébastien Loeb hajtűben a saját porában akadt el, így a harmadik helyről az ötödikre csúszott a verseny negyedik szakaszán, azonban a szakasz után tűz csapott ki Fordjából, és nem sikerült eljutnia a szervízparkba, így a mai napról kiesett.

Valószínűleg még Ott Tanak sem gondolta volna, hogy a legjobb Hyundai versenyzőként mehet szervizelni, amikor eltört az autó váltókarja, azonban Thierry Neuville és Oliver Solberg problémái ezt a helyzetet eredményezték. 

A tavalyi verseny tanulsága alapján az egy perc hátrányban álló Thierry Neuville számára sem elérhetetlen még a győzelem, hiszen Sébastien Ogier tavaly négy szakasz után 2 percnél is nagyobb hátrányban volt és végül nyerni tudott. 

A versenyen délután újra teljesíti a mezőny a mai három szakaszt. 

Szafari Rally állása 4 szakasz után 
1 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 42:06,9
2 #1 Sébastien Ogier / Benjamin Veillas (FRA) Toyota GR Yaris Rally1 +8,5
3 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +11,1
4 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +12,4
5 #19 Sébastien Loeb / Isabelle Galmiche (FRA) Ford Puma Rally1 +15,9
6 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +22,6
7 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 +29,6
8 #16 Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (FRA) Ford Puma Rally1 +31,9
9 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +1:00,6
10 #2 Oliver Solberg / Elliott Edmondson (SWE / GBR) Hyundai i20 N Rally1 +3:09,4
11 #20 Kajetan Kajetanowicz / Maciej Szczepaniak (POL) Skoda Fabia Rally2 evo + 4:10,6
12 #9 Jourdan Serderidis / Frderic Miclotte (GRE / BEL) Ford Puma Rally1 +4:55,2
13 #22 Sean Johnston / Alexander Kihurani (USA) Citroen C3 Rally2 +5:05,5
14 #21 Martin Prokop / Zdenek Jurka (CZE) Ford Fiesta Rally2 +5:27,4
#44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +13:09,8

További eredmények

Friss