2024. április 26. 11:31

KezdőlapWRCRovanpera nyert, a Toyota tarolt a Szafari Rallyn 

Rovanpera nyert, a Toyota tarolt a Szafari Rallyn 

-

Kalle Rovanpera idei negyedik győzelmét szerezte a Rally Világbajnokság hatodik versenyén, a kenyai Szafari Rallyn három csapattársa előtt. A finn versenyző egyébként sem kis előnyét még tovább növelte a bajnokságban. 

1. nap

Nem jól indult Kalle Rovanpera számára a Rally Világbajnokság hatodik versenye, miután már a csütörtöki szuperspeciál szakasz első kanyarjában egy hajszál választotta el a borulástól, azonban a finn toyotás egy defekttel, valamint az autó jobb oldalának sérülésével megúszta a kalandot. 

A pénteki hat szakaszból aztán Rovanpera hármat is megnyert, annak ellenére, hogy takarítania kellett a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető pályákat. A vb éllovas eközben a nagyobb problémákat is elkerülte és kihasználta riválisai gondjait, így vezetett az első nap végén csapattársai, Takamoto Katsuta és a nap során defektet összegyűjtő Elfyn Evans előtt. 

A Szafari Rally idén sem hazudtolta meg hírnevét, már az első napon rengeteg problémával küzdöttek a versenyzők. 

A Toyota csapatából csak Sébastien Ogier-nak akadt nagyobb problémája, miután defektes kereket cserélt a nap utolsó szakaszán és emiatt 2 perces hátrányba került. 

A Hyundai csapatából Ott Tanak és Thierry Neuville is váltóproblémával küzdött délelőtt, a belga versenyző, valamint Oliver Solberg autója pedig le is lassult a verseny leghosszabb 31,25 km-es szakaszán a finom afrikai porban. Mindezek ellenére Ott Tanak a negyedik, Thierry Neuville pedig az ötödik helyen zárta a napot Ogier-t megelőzve. 

Az M-Sport azonban még a Hyundainál is rosszabb napot tudhatott maga mögött. A fordos csapat legjobb helyen álló versenyzője az a Craig Breen volt a nap végén a kilencedik helyen, aki a nap utolsó, durva szakaszán kitörte autójának kerekét, miután megsérült a kormánya és emiatt kiállni kényszerült.

Gus Greensmith a délelőtti utolsó szakaszon defekt miatt lebontotta autójának jobb hátsó részét, majd a kereket csak nagy problémával tudta kicserélni, így 13 percet vesztve a 12. helyen zárt az első napot. 

Craig Breenhez hasonlóan Adrien Fourmaux és Sébastien Loeb is kiállni kényszerült az első napon, Fourmaux egy defekt utáni műszaki hiba miatt az első délutáni szakaszon, míg a kilencszeres rally világbajnok a negyedik szakasz után motorhiba miatt. 

2. nap

Elfyn Evansnek sikerült megelőznie Takamoto Katsutát délelőtt és második helyre lépve támadta a versenyt vezető Kalle Rovanperát egészen az utolsó két szakaszig. 

Akkor azonban hatalmas vihar érkezett a záró két szakaszra, és bár mire a gyorsaságik elrajtoltak a vihar elvonult, azonban az özönvíznek köszönhetően a versenyzők korábbi nyomaiban gyakorlatilag tavak képződtek, a szakaszok pedig mocsárrá változtak. 

A megváltozott körülmények között pedig Kalle Rovanpera élt a leginkább, és 15,8 másodperces előnyét 40,3 másodpercre növelte Evans előtt. 

A Hyundai megint csak egy katasztrofális napot tudhatott maga mögött, annak ellenére, hogy előbb Ott Tanak, majd Thierry Neuville lépett a harmadik helyre. A nap teljesítése azonban sem az észt, sem pedig a belga versenyzőnek nem sikerült. Tanak az utolsó délelőtti szakaszon kényszerült kiállni műszaki hiba miatt, míg Neuville a napzáró szakaszon csúszott a sárban fának. 

Így a harmadik helyen Takamoto Katsuta, míg a negyediken Sébastien Ogier zárta a napot, így téve totálissá a Toyota dominanciáját. 

Thierry Neuville a szuperrally ellenére is az ötödik helyen állt Oliver Solberget megelőzve. 

Az M-Sport csapatából Craig Breen és Sébastien Loeb minden szakaszt tudott teljesíteni és az ír versenyző a hetedik helyen zárta a napot a privát fordos Jourdan Serderidis előtt, míg a kilencszeres világbajnok a tízediken zárt, miután a nap utolsó szakaszán defektet kapott.

Nem sikerült azonban a nap teljesítése Adrien Fourmaux-nak és Gus Greensmith-nek. A francia fordos hasonlóan az első naphoz egy defekt utáni műszaki hiba, míg a brit versenyző egy borulás után túlmelegedés miatt kényszerült kiállni. 

3. nap

 

Miután a Toyota óriási előnybe került az első két nap után, így a csapatvezető Jari-Matti Latvala a versenyzőit csupán a szakaszok teljesítésére kérte kockázatvállalás nélkül. 

Ennek ellenére is sikerült azonban Kalle Rovanperának növelni előnyét és vezető helyét mindvégig magabiztosan tartva végül 52,8 másodperc előnnyel szerezte meg a győzelmet, mely idén már a negyedik sikere volt, mindössze hat verseny alatt. 

A Toyota pedig régen látott nagy győzelmet aratott, miután Elfyn Evans a második, Takamoto Katsuta a harmadik, míg Sébastien Ogier a negyedik helyen zárt. 

Takamoto Katsuta éppen tavaly Kenyában szerezte meg első dobogóját a második helyen zárva, idén pedig ugyancsak Kenyában szerezte a másodikat. 

A Hyundai az első két napi probléma hegyek után Thierry Neuville ötödik helyének tudott örülni, míg Oliver Solberg a nap első szakaszán egy fesh fesh részt követően a megálló Hyundait újraindítva, de az utolsó előtti szakaszt ismét műszaki hibával teljesítve a tizedik helyet szerezte meg.

A Solberg megállását okozó szakaszt a második teljesítésnél 3,1 km-rel rövidítették a pálya eleji fesh fesh részt kihagyva. Ott Tanak a Szardínia Rallyn aratott fényes győzelem után Kenyában nem tudott célba érni, miután a vasárnapi negyedik szakaszt követően szervókormány probléma jelentkezett a Hyundaiban. 

Nem sok sikert könyvelhetett el az M-Sport sem, bár a rengeteg probléma ellenére is Craig Breen a hatodik helyen ért célba az utolsó napon is műszaki hibás autóval, a privát Jourdan Serderidis a hetedik helyet szerezte meg, míg Sébastien Loeb a kilencedik lett. 

A WRC2-ben az egész verseny alatt domináló lengyel Kajetan Kajetanowicz hatalmas előnnyel szerezte meg a győzelmet. A második helyen az amerikai Sean Johnston zárt 20 percnél is nagyobb hátránnyal, míg a harmadik a kenyai Amanraaj Rai 27 perc hátránnyal. 

A világbajnokság élén Kalle Rovanpera 10 ponttal növelte előnyét és már 65 ponttal előzi meg a második helyen álló és a Power Stage-et megnyerő Thierry Neuville-t, valamint 83 ponttal a harmadik és negyedik helyet elfoglaló Ott Tanakot és Takamoto Katsutát. 

A gyártók bajnokságában a Toyota 62 ponttal vezet a Hyundai és 102 ponttal az M-Sport előtt.

A szezon hetedik versenyét július 14-17. között Észtországban rendezik. 

A Power Stage pontszerzői:

Pilóta Márka Idő
1. 🇧🇪 Thierry Neuville Hyundai 6:00,4
2. 🇫🇷 Sébastien Loeb Ford +0,8
3. 🇫🇷 Sébastien Ogier Toyota +6,1
4. 🇬🇧 Gus Greensmith Ford +10,4
5. 🇫🇷 Adrien Fourmaux Ford +10,9

 

A Szafari Rally végeredménye:

Pilóta Márka Idő
1. 🇫🇮 Kalle Rovanperä Toyota 3:40:24,9
2. 🇬🇧 Elfyn Evans Toyota +52,8
3. 🇯🇵 Takamoto Katsuta Toyota +1:42,7
4. 🇫🇷 Sébastien Ogier Toyota +2:10,3
5. 🇧🇪 Thierry Neuville Hyundai +10:40,9
6. 🇮🇪 Craig Breen Ford +23:27,9
7. 🇬🇷 Jourdan Serderidis Ford +30:16,5
8. 🇫🇷 Sébastien Loeb Ford +32:12,6
9. 🇵🇱 Kajetan Kajetanowicz Skoda 2 +35:37,6
10. 🇸🇪 Oliver Solberg Hyundai +37:36,6
14. 🇫🇷 Adrien Fourmaux Ford +1:19:27,7
15. 🇬🇧 Gus Greensmith Ford +1:19:32,1

 

A bajnokság állása:

Pilóta Márka Pont
1. 🇫🇮 Kalle Rovanperä Toyota 145 0
2. 🇧🇪 Thierry Neuville Hyundai 80 -65
3. 🇪🇪 Ott Tänak Hyundai 62 -83
4. 🇯🇵 Takamoto Katsuta Toyota 62 -83
5. 🇮🇪 Craig Breen Ford 60 -85
6. 🇬🇧 Elfyn Evans Toyota 57 -88
7. 🇫🇷 Sébastien Loeb Ford 35 -110
8. 🇫🇷 Sébastien Ogier Toyota 34 -111
9. 🇪🇸 Dani Sordo Hyundai 34 -111
10. 🇬🇧 Gus Greensmith Ford 28 -117

További eredmények

Friss