2024. április 26. 13:47

KezdőlapWRCÉszt Rally: Rovanpera ötödik győzelme hét verseny után

Észt Rally: Rovanpera ötödik győzelme hét verseny után

-

Kalle Rovanpera nyerte az Észt Rallyt, így az idei hét versenyből már ötöt megnyerve még tovább növelte eddig sem kis előnyét a bajnoki pontversenyben. 

Péntek 
Azt követően, hogy Craig Breen nyerte a csütörtöki szuperspeciált a Rally Világbajnokság idei hetedik versenyén, Elfyn Evans már péntek reggeltől átvette a vezetést és megnyerte a nap első öt szakaszát, mellyel csaknem húsz másodperc előnybe csapattársa, Kalle Rovanpera előtt. 

A vb éllovas és pénteken a takarító szerepét betöltő fiatal finn a nap utolsó három szakaszán folyamatosan dolgozta le hátrányát, míg a napzáró szakaszra megérkezett hatalmas esőben szárnyalt a Toyotával és 10 másodperces hátrányából 11,7 másodperc előnyt kovácsolt és megnyerte a napot csapattársa előtt. 

A Hyundai részéről Ott Tanak a harmadik, míg Thierry Neuville az ötödik helyen állt az első kilenc szakaszt követően. A hazai versenyén induló 2019-es világbajnok még a nap első szakasza előtt begyűjtött egy 10 másodperces büntetést, miután nem használta az elektromos hajtást az arra kijelölt területen, míg belga csapattársa egyszerűen nem érezte elég jónak autóját a gyors pályákon. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A korai gyártó két versenyzője között Esapekka Lappi állt, aki délelőtt fékproblémával küzdött első észt versenyén, majd inkább a pályák teljesítésére és a Finn Rallyra való készülésre koncentrált. 

A két Hyundaijal vívott volna nagy csatát Craig Breen, aki a pénteki harmadik szakaszon csúszott le az útról, és autója felfüggesztésének sérülése miatt kiállni kényszerült. 

Oliver Solberg a délután folyamán eltalált valamit az út szélén, ami miatt elromlott szervokormánya, ami miatt rengeteg időt vesztett, és elkésések miatt is kapott büntetéseket. 

Szombat 
Nem kevesebb, mint nyolc normál hosszúságú és egy szuperspeciál szakasz várt a második napon a mezőnyre. 

Elfyn Evans pedig már a nap elején megpróbálta jelezni Kalle Rovanpera számára, hogy ő is nyerni ment a versenyre és behúzta az első szakaszt, azonban a 21 éves toyotás később hét szakaszt is nyert a nap sortán, amivel a nap végére 29,1 másodperc előnyt épített ki walesi csapattársa előtt. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Az olykor eleredő esőben Ott Tanak tartotta a harmadik helyet, míg mögé fellépett Thierry Neuville, miután Esapekka Lappi a szombati harmadik szakaszon Gus Greensmith-hez hasonlóan defektet szerzett és a kereket a szakaszon cserélte ki a hetedik helyre csúszott. 

Bár olykor a körülmények nem a legjobbak voltak a gyors pályák mindegyikét teljesíteni tudta szombaton minden Rally1-es autót vezető páros. 

Vasárnap
A nap három szakaszának ismétlésére eső volt várható, azonban már előtte is számtalan probléma adódott. 

Pierre-Louis Loubet, aki pénteken is már borult egy ugrató után, de a nézők segítségével versenyben maradt, az első szakaszon megütötte Fordját és a szikla megrongálta a felfüggesztést, ami miatt a nyolcadik helyről volt kénytelen kiállni. 

Ugyancsak az M-Sport problémáit gyarapította Gus Greensmith, aki a nap második szakaszát követően adta fel a versenyt a nyolcadik helyről hajtás probléma miatt. 

Az élen Kalle Rovanpera igyekezett tartani előnyét, azonban az így is még tovább nőtt, mert Elfyn Evans a vasárnapi második szakaszon megforgott egy féktávon. 

Az eső megérkezésével mindenki alaposan óvatosabb vezetésre váltott, azonban így is 38,4 másodperc előnnyel várhatta Rocvanpera a Power Stage-et Evans, Tanak, Neuville, Takamoto Katsuta, Adrien Fourmaux és Esapekka Lappi előtt. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Power Stage
A záró szakaszon egy zivatar zóna vonult át a verseny közben, így az első indulónál még csak a célnál járt a csapadék, majd Thierry Neuville rajtjánál ért a pálya elejére, mire Elfyn Evans és Kalle Rovanpera indult, pedig el is állt, nyomában azonban elképesztő nagy sár maradt. 

A rendkívül nehéz körülmények pedig csak Kalle Rovanperát és Elfyn Evanst nem zavarták meg, a finn versenyző 22,5 másodperc előnnyel előzte meg walesi csapattársát, majd az elsőként rajtoló Andreas Mikkelsen 24,7, Esapekka Lappi 35,5, Takamoto Katsuta pedig 39 másodperc hátránnyal következett. 

A versenyt végül 1 perc előnnyel nyerte Kalle Rovanpera Elfyn Evans előtt, míg további 55 másodperc hátránnyal Ott Tanak lett a harmadik Thierry Neuville és Takamoto Katsuta előtt. 

Esapekka Lappi az utolsó szakasz nehéz körülményei között meg tudta előzni Adrien Fourmaux-t, így a finn versenyzőé lett a hatodik hely. 

A világbajnokság állása
Kalle Rovanpera hét versenyen szerzett öt győzelem után 83 pont előnyre tett szert a második helyet továbbra is őrző Thierry Neuville előtt, míg a bajnokság harmadik helyére Elfyn Evans lépett 96 pont hátránnyal. Ott Tanak 98 pont hátrányban áll a negyedik helyen, Takamoto Katsuta további négy pont hátránnyal az ötödik. 

A gyártók között a Toyota Gazoo Racing 87 ponttal előzi meg a Hyundai Motorsportot, míg az M-Sport 141 pont hátránnyal a harmadik. 

A világbajnokság három hét múlva Kalle Rovanpera és Esapekka Lappi hazai versenyével, a Finn Rallyval folytatódik. 

Észt Rally, nem hivatalos végeredmény
1 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 2:54:29,0
2 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +1:00,9
3 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 +1:55,7 (0:10)
4 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +3:53,3
5 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +4:13,4
6 #4 Esapekka Lappi / Janne Ferm (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +4:49,1
7 #16 Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (FRA) Ford Puma Rally1 +5:09,2
8 #21 Andreas Mikkelsen / Torstein Eriksen (NOR) Skoda Fabia Rally2 evo +11:01,8
9 #20 Teemu Suninen / Mikko Markkula (FIN) Hyundai i20 N Rally2 +11:27,1
10 #27 Emil Lindholm / Reeta Hamalainen (FIN) Skoda Fabia Rally2 evo +13:04,8 

További eredmények

Friss