2024. április 26. 18:06

KezdőlapWRCMiért olyan gyors Rovanpera esőben? 

Miért olyan gyors Rovanpera esőben? 

-

Kalle Rovanpera már sokszor bizonyított nehéz körülmények között, például esőben, ahol mindig jól teljesít. A finn toyotás Észtországban ezt kétszer is megmutatta. De mitől ilyen gyors? 

Kalle Rovanpera Észtországban az utolsó pénteki szakaszon, valamint a vasárnapi Power Stage-en is elképesztő teljesítményt nyújtott az esőben. 

Pénteken, amikor egész nap a takarító szerepét töltötte be a 21 éves versenyző a déli szervizelés idején még 18,7 másodperc hátrányban állt csapattársa, Elfyn Evans mögött a második helyen. Délután azonban elkezdte csökkenteni hátrányát és az utolsó előtti szakasz után már csak 10,9 másodperc volt a hátránya. 

A nap utolsó szakaszára azonban leszakadt az ég, és amíg sokan kicsúsztak, borultak, forogtak, addig Kalle Rovanpera otthon érezte magát a nehéz körülmények között 11,7 másodperces előnyt kovácsolt hátrányából, így vezette a versenyt a nyitó nap végén. 

Szombaton sorozatban hét szakaszt nyert, de vasárnap is még három szakaszt tudott nyerni, köztük a Power Stage-et, ahol még rosszabb körülmények voltak, mint a pénteki záró szakaszon. 

A Power Stage-en ugyanis épp egy felhőszakadás vonult át, amikor az első autók rajtoltak. Andreas Mikkelsen esetében még csak a pálya második felén szakadt az eső, majd Thierry Neuville indulásánál már a rajtvonalon, Elfyn Evans és Kalle Rovanpera rajtjára pedig gyakorlatilag csak a hatalmas sár maradt. 

Elfyn Evans ennek megfelelően 2,2 másodperccel gyorsabb tudott lenni az addig a legjobb eredményt magáénak tudó Andreas Mikkelsennél.  

Csakhogy Evans után még következett Rovanpera, aki a 15,95 km-es szakaszon 22,5 másodperccel volt gyorsabb walesi csapattársánál. 

Ennyit gyorsult volna pár perc alatt a szakasz? 

“Nagyon élvezem a kihívásokat – mondta Kalle Rovanpera a Dirtfishnek. – A kihívást jelentő szakaszokon mindig kicsit másképp próbálok vezetni, mint a többiek. Igazából mindenki a saját útját próbálja járni, de úgy tűnik, hogy a mi utunk nagyon gyors, gyorsabb, mint a többieké.” 

Tehát ennyi a titok. 

Forrás:dirtfish.com

Friss