2024. április 19. 07:36

KezdőlapWRCŐsszel eldől a Rally Világbajnokság jövője 

Ősszel eldől a Rally Világbajnokság jövője 

-

Az FIA megerősítette, sz ősz folyamán szeretne egy végleges döntést hozni arról, hogy milyen lesz a Rally Világbajnokság jövője, marad a hibrid hajtás, elektromos autók jelennek-e meg, vagy más megoldás lesz a nyerő. 

A 2022-es szezontól abban a reményben vezették be a hibrid meghajtású Rally1-es autókat a korábbi WRC autók helyett, hogy új gyártók jelenjenek meg a Rally Világbajnokságon. 

Ez azonban nem következett be, és mivel a jelenlegi rendszer 2024 végéig lesz érvényben, már most a jövőn gondolkozik az FIA. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Andrew Wheatley rallyigazgató szerint, amennyiben teljesen elektromossá válna a vb, akkor jönnének csak új gyártók a sorozatba. 

“Szeptemberig szeretnénk minden összegyűjtött adatot megvizsgálni, majd a javaslatokat megnézve szeretnénk egy javaslatot benyújtani arról, hogy milyen lesz a rallysport következő 3-5 éve – mondta az FIA rallyigazgatója az Autosport.com oldalnak. – Jelenleg az autógyártók is szeretnének információt a jövővel kapcsolatban, mert már van elég információjuk az idei autókról és minden bizonnyal lesz javaslatuk is a jövővel kapcsolatban.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Az első javaslatokat már szeptemberben megmutatnák a jelenlegi három gyártónak, a Hyundainak, a Toyotának és a félgyári M-Sportnak, majd év végén már a végleges javaslatokat ismertetné az FIA. 

“A rallysportban nem szabad csak a Rally1-es vagy Rally2-es autók jövőjében gondolkodni, hanem az FIA piramis teljes egészét kell nézni. A jelenlegi gyártók a piramis minden fokán érdekeltek. Ugyanakkor beszélgettünk már más Európai autógyártókkal is, akik felhívták a figyelmünket arra, hogy már nemcsak az autó eladás fontos számukra, hanem a rallyautók iránt érdeklődök igényei is.” 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss