2024. április 25. 12:00

KezdőlapWRCEgy videóba gyűjtve öt emlékezetes pillanat a Finn Rally történetéből

Egy videóba gyűjtve öt emlékezetes pillanat a Finn Rally történetéből

-

A Finn Rally 71 éves történelmében számos érdekes pillanatot találhatunk, amelyből ötöt egy kis összefoglaló keretein belül most újra átélhetünk.

Az 1983-as rali-világbajnok, Hannu Mikkola épp a hazai versenyén, azaz a Finn Rallyn szerezte meg első győzelmét 1974-ben. Ezt a fantasztikus sikert egy újabb követte, mikor 1975-ben is Mikkola bizonyult a leggyorsabbnak. Hannu Mikkola pályafutása későbbi szakaszában újra duplázni tudott, ugyanis a 82-es és a 83-as Finn Rallyt is megnyerte a legendás Audi Quattroval.

Az M-Sport Ford WRT pilótája, Adrien Fourmaux a tavalyi versenyen úgy döntött, hogy ugrat egy hatalmasat. Ezen tervét sikerrel véghezvitte és több mint 68 métert tett meg a levegőben autójával, amelyet csapata közel egyhangúan 10-esre pontozott.

Adrien Fourmaux
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Tommi Mäkinen egymást követő öt éven át bizonyult legyőzhetetlennek a finnországi versenyen. 1994-ben egy Ford Escort RS Cosworth-al, majd 95 és 98 között Mitsubishi Lancer EVO-val nyerte meg a versenyt.

Colin McRae számára borzalmasan alakultak a dolgok az 1992-es Finn Rallyn. McRae háromszor is bukott ezen a futamon, az egyik alkalommal pedig hétszer is átpördült Subaruja a tengelye körül. Később egy nagy sebességű kanyarban lesodródott az útrol és kidöntött egy kisebb fát is.

1967-ben Timo Mäkinen Mini Cooper S-ének motorházteteje felcsapódott, ami miatt szinte semmit sem látott. Mäkinen nem állt meg és az egész szakaszt úgy vezette le, hogy a motorháztető mindent kitakart, így gyakorlatilag vakon teljesítette a gyorsaságit.

A 2022-es Finn Rally csütörtökön reggel 8 órakor veszi kezdetét egy 4,48 km-es Shakedown-nal, este 18:08-kor pedig már egy 3,48 km-es gyorsasági vár a világbajnokság mezőnyére.

Forrás:WRC/YouTube

Friss