2024. április 19. 03:59

KezdőlapWRCRovanpera nyerte a Finn Rally shakedownját

Rovanpera nyerte a Finn Rally shakedownját

-

Kalle Rovanpera fél másodperces előnnyel nyerte a shakedownt a Finn Rallyn. A csapattárs Esapekka Lappi lett a második, a Hyundai i20 WRC-vel Ott Tanak a harmadik.

Csendes reggeli eső bonyolította a WRC pilóták életét, de meg nem zavarta őket, a Finn Rallyn egy kis eső semmiség a többi kihíváshoz képest. Az élmezőny kivétel nélkül lágy Pirelliket rakott fel a shakedownra.

Négyszer ment végig a 4,48 kilométeres pályán Kalle Rovanpera, és csak elsőre volt két perc felett az ideje. A bajnokságot vezető finn folyamatosan javított idején, és végül 1:56.1-et ment, ami fél másodperccel volt jobb Lappi idejénél. Pedig Lappi jobban kezdett, 2:00.3-mal nyitott, és a harmadik kör végén még 3 tizeddel jobb volt Rovanperánál. A negyedik körre viszont már nem ment ki.

Természetesen jó itt lenni a haazai versenyemen. Végre egy normális Finn Rallyn lehetünk, sok rajongóval. Jó az érzés az autóban, és nem érzek semmilyen nyomást. Inkább az izgalmat fokozza, hogy mindenki szurkol nekünk, szóval remélhetőleg jó hétvége lesz” – mondta mosolyogva Rovanpera.

Ott Tanak is háéromszor ment végig a pályán. Először 5 máodpercet, aztán egyet javított, így végül kilenc tizeddel volt lassabb Rovanperánál.

Takamoto Katsuta lett a negyedik, a japán 1:57.4-es ideje, igaz, hogy több mint egy másodperccel rosszabb Rovanperánál, de ezeken a pályákon ott lenni az északiak előtt komoly fegyvertény. Még akkor is az, ha a japán versenyző most épp Finnországban él.

foto: Toyota Gazoo Racing WRT

A Toyota-Hyundai sormintát Oliver Solberg folytatta. Az első körbe a frászt hozta a csapatra miután egy gyors jobbosban félig keresztbe állt, veszített is vele jó hét másodpercet. A második és a harmadik körben már felgyorsult, végül 1,7 másodperc hátránnyal lett ötödik. Ugyanilyen időt ment Elfyn Evans is.

A Ford legjobbja Craig Breen volt, a hetedik helyen pontosan két másodperccel volt lassabb Rovanperánál. A legszorgalmasabbjuk pedig Pierre-Louis Lobet volt, ő hatszor ment végig a pályán, de Breent nem tudta megelőzni.

A WRC2-ben Hyundai kettős elsőség alakult ki, némi meglepetéssel. Teemu Suninen lett az első, viszont a második helyen a paraquayi Fabrizio Zaldivar végzett. A 21 éves versenyző iszonyatosan sok versenyen indul és úgy tűnik kezd komoly tapasztalatot gyűjteni. Most villant egyet, de a Finn Rally még hosszú lesz. Figyeljünk rá.

A WRC2 harmadik helyén az ERC-ből jól ismert Mikolay Marczik végzett, Sami Pajari lett a negyedik, Hayden Paddon az ötödik. A kategória első kiesője is megvan, Gryazin tetőre tette a Fabiát és mivel sérült a bukócső, nem is tudja folytatni.

A Finn Rally shakedowjának végeredménye:

1. Kalle ROVANPERÄ Toyota GR Yaris 1:56.1
2. Esapekka LAPPI Toyota GR Yaris +0.5 mp
3. Ott TÄNAK Hyundai i20 N +0.9 mp
4. Takamoto KATSUTA Toyota GR Yaris +1.3 mp
5. Oliver SOLBERG Hyundai i20 N +1.7 mp
6. Elfyn EVANS Toyota GR Yaris +1.7 mp
7. Craig BREEN Ford Puma +2.0 mp
8. Pierre-Louis LOUBET Ford Puma +2.4 mp
9. Thierry NEUVILLE Hyundai i20 N +2.4 mp
10. Jari HUTTUNEN Ford Puma +3.1 mp
Finn Rally
foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:wrc.com

Friss