2024. április 24. 12:04

KezdőlapWRCSúlyos következménye lett volna az orosz versenyzők kitiltásának 

Súlyos következménye lett volna az orosz versenyzők kitiltásának 

-

Az észt belügyminiszter megtette, de a finnek nem tudták kitiltani az orosz és fehérorosz versenyzőket a Finn Rallyról, mert annak súlyos következményei lettek volna. 

Az FIA meghozta intézkedéseit az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborújának megkezdése után, ami engedélyezi az orosz és fehérorosz versenyzők részvételét a nemzetközi motorsport rendezvényeken, ugyanakkor nemzetük zászlóját, emblémáját nem használhatják. 

A Finn Motorsport Szövetség ugyanakkor megtiltotta a a részvételt a Finnországban sorra kerülő versenyeken ezen nemzetiségű sportolóknak. 

A Finn Rallyn azonban mégis rajthoz állhat Nikolay Gryazin, navigátora, Konstantin Aleksandrov, valamint Vitaliy Antonov is. 

“A Finn Motorsport Szövetség márciusban elkészítette saját szabályait a háború kapcsán, és megtiltotta az orosz és fehérorosz versenyzők indulását az oroszág területén rendezendő futamokon – mondta Kai Tarkiainen. – A nemzetközi versenyekre ugyanakkor ez a szabály nem érvényes. Talán meglehetett volna akadályozni a versenyzők indulását, de hallottunk olyan pletykát, mely szerint akkor az FIA az adott versenyt kiveszi a következő évtől a nemzetközi naptárból.” 

Ezt nyilván a Finn Rally kapcsán nem szerették volna a szervezők, ezért az orosz és fehérorosz zászlókat, valamint nemzeti jelképeket nem lehet sem a versenyzők, sem pedig a nézők részéről használni a verseny által érintett területeken.

Az Észt Rallyn az ország belügyminisztere tiltotta meg az orosz és fehérorosz versenyzők országba való belépését.

Friss