2024. április 20. 09:20

KezdőlapWRCFinn Rally: Tanak óriási csatában a Toyoták előtt az első nap végén

Finn Rally: Tanak óriási csatában a Toyoták előtt az első nap végén

-

Ott Tanak vezet a Finn Rally első napjának végén, mely során nagy csatában tartotta maga mögött Esapekka Lappit. A harmadik helyért vívott csatában Elfyn Evans vezet Kalle Rovanpera előtt. Oliver Solberg korán befejezte a hétvégét, de küzdött Thierry Neuville és délután az M-Sport versenyzői is. 

A Finn Rally csütörtök esti szuperspeciál szakaszát bár még a Hyundai belga versenyzője Thierry Neuville nyerte csapattársa, Ott Tanak, valamint a toyotás Takamoto Katsuta előtt. 

Péntek délelőtt két szakaszt kellett kétszer teljesíteni, a két kör között szervizelési lehetőséggel, majd a déli szerviz előtt következett ismét a Harju szuperspeciál, de rövidebb változatban, mint csütörtök este. 

Délután pedig ismét két szakasz, köztük a legendás Ouninpohja első 15.7 km-es része, várt a mezőnyre kétszer, de már szervizelés nélkül. 

Ott Tanak péntek reggel azonnal át vette a vezetést és 5.3 másodperces előnyre tett szert a pénteki nyitó szakasz után Esapekka Lappi előtt. A Hyundai észt és a Toyota finn versenyzője egész nap nagy csatát vívott, azonban Lappi csak a délután során tudott közelebb kerülni Tanakhoz, a napot pedig a 2019-es világbajnok 3.8 másodperc előnnyel fejezte be Lappi előtt. 

A harmadik helyért a walesi toyotás, Elfyn Evans, finn csapattársa, Kalle Rovanpera, valamint az M-Sport ír versenyzője, Craig Breen harcolt, bár délután a nap során takarító Kalle Rovanpera megelőzte Breent és folyamatosan közelített walesi csapattársához, azonban a napot végül Evans zárta a harmadik helyen 1.7 másodperccel megelőzve a vb éllovas csapattársát. 

Craig Breen, valamint fordos csapattársai a délután során folyamatosan küzdöttek, így végül az ír versenyző az ötödik helyen várhatja a szombatot11.5 másodpercre Rovanperától és mindössze 3 másodperccel megelőzve a japán toyotás Takamoto Katsutát. 

Thierry Neuville nagyon, de nagyon nehéz napot zárt, a belga versenyző egész nap küzdött autójával, így végül nem is csoda, hogy a hetedik helyen áll, miközben csapattársa, Tanak vezet. 

Az M-Sport Breen mögötti versenyzői közül Pierre-Louis Loubet áll a legjobban, a nyolcadik helyen, megelőzve Gus Greensmith-t, azonban Jari Huttunen autójában délután motorhiba keletkezett, míg Adrien Fourmaux még délelőtt talált el egy sziklát, amitől megsérült a kormányösszekötő és rengeteg időt vesztve tudott csak versenyben maradni. 

A Rally1-es mezőnyből csupán Oliver Solberg esett ki, aki a pénteki első szakasz első kanyarjában szenvedett balesetet és a borulás közben megsérült a bukócső is, így szombaton már nem tud visszatérni. 

A WRC2-ben Teemu Suninen vezet a Hyundaijal finn honfitársai, Emil Lindholm és Mikko Heikkila előtt. 

Szombaton nyolc gyorsaságival és esőben folytatódik a verseny.

Finn Rally, állás 10 szakasz után 
1 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 50:41.2
2 #4 Esapekka Lappi / Janne Ferm (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +3.8
3 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +19.3
4 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota Yaris Rally1 +21.0
5 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +32.5
6 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +35.5
7 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +50.2
8 #7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (FRA) Ford Puma Rally1 +1:00.9
9 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +1:02.6
10 #21 Teemu Suninen / Mikko Markkula (FIN) Hyundai i20 N Rally2 +2:59.9
11 #20 Emil Lindholm / Reeta Hamalainen (FIN) Skoda Fabia Rally2 evo +3:19.3
12 #24 Mikko Heikkila / Samu Vaaleri (FIN) Skoda Fabia Rally2 evo +3:19.6
13 #27 Sami Pajari / Enni Malkönen (FIN) Skoda Fabia Rally2 evo +3:26.4
14 #22 Egon Kaur / Silver Simm (EST) Volkswagen Polo GTI R5 +3:46.6
15 #25 Hayden Paddon / John Kennard (NZL) Hyundai i20 N Rally2 +3:51,6
#68 Jari Huttunen / Mikko Lukka (FIN) Ford Puma Rally1 +6:02.3
#16 Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (FRA) Ford Puma Rally1 +19:20.5 (0:30) 

További eredmények


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss