2024. április 26. 03:26

KezdőlapWRCTanak behúzta a péntek reggelt a Finn Rallyn

Tanak behúzta a péntek reggelt a Finn Rallyn

-

Ott Tanak zárta az élen a Finn Rally első három szakaszát Esapekka Lappi és Elfyn Evans előtt, míg Oliver Solberg mellett Adrien Fourmaux is kiesett. 

A Finn Rally csütörtök esti szuperspeciál szakaszát Thierry Neuville nyerte, azonban pénteken másodikként rajtolva rettentően küzdött a tapadással, így jelentősen visszacsúszott. 

A Hyundai Motorsport így is elégedett lehet, hiszen Ott Tanak megnyerte a pénteki első szakaszt, míg a másodikon csupán tizedekkel kapott ki Esapekka Lappitól, így a 2019-es világbajnok észt versenyző vezeti három szakasz után a versenyt a finn toyotás előtt 5 másodperccel. 

A harmadik helyen Elfyn Evans úgy áll, hogy még nem tudott Top 3-as időt autózni, ugyanakkor a körbeverésekkel így is csak 9.2 másodperc a lemaradása, amivel 4 tizeddel előzi meg a péntek reggel nagyszerűen autózó Craig Breent. 

A takarítást végző Kalle Rovanpera pirított egy negyedik időt a reggel leghosszabb, 21.69 km-es etapján, amivel fel is lépett az ötödik helyre és csupán 1.2 másodperccel követi az ír fordost. 

Nem sikerült túl jól a reggel Thierry Neuville-nek, aki a pénteki második szakaszon 14.5 másodperccel maradt el a legjobb eredménytől, a belga versenyző a célban a tapadás folyamatos változására panaszkodott. 

Gus Greensmith pedig saját magát okolta, hogy a verseny harmadik szakaszán 18.1 másodpercet zsebelt be a szakaszt nyerő Lappitól. 

Mint arról már írtunk Oliver Solberg az első pénteki szakasz első, bal kanyarjában szenvedett balesetet és kényszerült a pálya szélére. Ssatlakozik hozzá azonban Adrien Fourmaux is, aki a pénteki második szakaszon egy jobbos kanyar levágásakor talált el egy nagyobb sziklát, a kormányösszekötő sérült meg a Pumán. A francia fordos ezt követően félre is állt, majd hosszú perceket követően lépéstempóban újra a pályára hajtott, azonban a mai folytatás kérdéses számára is. 

Takamoto Katsutának is volt egy kalandja, a reggeli első gyorsaságin megforgott, pár másodpercet veszített vele, de így is csak 8.6 másodperccel volt lassabb Tanaknál.

A WRC2-ben a finnek a leggyorsabbak. Teemu Suninen vezet, az előnye 6.3 másodperc a skodás Mikko Heikkila előtt. Emil Lindholm a harmadik, hét másodpercre van Suninentől.

A Finn Rallyn most ismét teljesíti a mezőny a reggeli szakaszokat, majd a csütörtök esti szuperspeciál rövidebb változata után délután két új pályán négy gyorsasági szerepel az itinerben. 

Finn Rally, állás 3 szakasz után 
1 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 18:06.8
2 #4 Esapekka Lappi / Janne Ferm (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +5.0
3 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +9.2
4 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +9.6
5 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota Yaris Rally1 +10.8
6 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +14.7
7 #7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (FRA) Ford Puma Rally1 +20.0
8 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +21.6
9 #68 Jari Huttunen / Mikko Lukka (FIN) Ford Puma Rally1 +22.7
10 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +29.2

További eredmények

Friss