2024. április 26. 15:45

KezdőlapWRCLoeb a szaunában keltette fel Serderidis figyelmét a rally iránt 

Loeb a szaunában keltette fel Serderidis figyelmét a rally iránt 

-

Sébastien Loeb és Jourdan Serderidis tíz éve egy svéd szaunában találkoztak, és a kilencszeres rally világbajnok ekkor keltette fel a rally iránti érdeklődést a görög üzletemberben. 

Jourdan Serderidis 2012-ig nem igazán foglalkozott a rallysporttal, aztán egy svéd szaunában teljesen megváltozott a helyzet. 

“2012 előtt nem tudtam semmit a rallysportról – mondta Jourdan Serderidis a Rally Világbajnokság hivatalos oldalának. – Abban az évben, januárban azonban egy csapatépítőn voltunk a cégem dolgozóival Svédországban, ahol egy tó jegén is autóztunk. Este a szállodába érve észrevettük, hogy a parkolóben egy Citroenes kamion áll. Később elmentem a szaunába a barátnőmmel, ahol összefutottam Sébastien Loebbel és Daniel Elenával. A barátnőm egy idő után kiment, és Sébastien megkérdezte, hogy miért nem megyek utána.” 

Serderidis a 2014-es Ausztrál Rallyn Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A görög üzletember azonban maradt a nyolcszoros világbajnok társaságában. 

“Én azonban maradtam Loebbékkel és sokat beszélgettünk a rallyról. Másnak elmondtam nekik, hogy ki szeretném én is próbálni ezt a sportot. Találtam is egy svéd edzőt, akivel később a tó jegén vezettem. Egyszer megkérdeztem, hogy vezethetnék-e rally autót, amire csak azt válaszolta az edző, hogy persze.” 

2012 május közepén Serderidis pedig már az első versenyén is rajthoz állt Belgiumban, azóta pedig 105 futamon, köztük 27 WRC futamon, 6 Rally Európa-bajnoki futamon állt rajthoz, és hét versenyt nyert. A Vb-n az idei Szafari Rallyn érte el legjobb eredményét, ahol hetedik lett.

Tíz év múltán pedig Loeb és Serderidis egy csapatban versenyez. 

Serderidis a 2018-as Német Rallyn Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“Szerintem Seb, nem emlékszik erre a szaunázásra, de hihetetlen, hogy tíz év után egy csapatban vagyunk. Nagyon nyitott személyiség, szívesen ad bármikor tanácsot. Nagyon látszik rajta, hogy mennyire profi és mennyire keményen dolgozik. Én egy hobbista vagyok, Seb viszont vérprofi, akire elég csak egyszer ránézni, és megérti bárki, hogy miért ilyen sikeres.” 

A Luxemburgban élő Serderidis bár görög zászló alatt versenyez, inkább belgának vallja magát. 

“Apám görög, anyám belga. Belgiumban jártam iskolába és ott nőttem fel. 2003-ban alapítottam egy informatikai céget, ami mostanra már elég nagy lett. Luxemburgon kívül Belgiumban, Franciaországban, Portugáliában, Görögországban és Jordániában van irodánk, ahol 2500-an dolgoznak. Időnként elmegyek Görögországba meglátogatni a családomat, de időm nagy részét Luxemburgban töltöm.” 

Friss