2024. április 25. 16:46

KezdőlapWRCMeddig jutottak a Junior Világbajnokok? - Brice Tirabassi 

Meddig jutottak a Junior Világbajnokok? – Brice Tirabassi 

-

A Junior Világbajnokság egy fiataloknak szóló bajnokság, akik itt tehetik meg első komoly lépéseiket a rallysportban, és a legjobbak akár világbajnoki címig is eljuthatnak. A bajnokságot 2001-ben hozták létre, a sorozat harmadik világbajnoka pedig a francia Brice Tirabassi volt. 

Sébastien Loeb és Dani Solá után a Junior WRC harmadik bajnoka Brice Tirabassi volt, aki 26 évesen 2003-ban jutott a bajnokság csúcsára. 

A francia versenyző abban a hét futamból álló szezonban a Montén, Görögországban, és Spanyolországban nyerni tudott, Finnországban a második helyen zárt, míg háromszor kiesett a Renault Clio S1600-tal. A szezon végén 2 pont előnnyel lett világbajnok a spanyol Salvador Canellas jr előtt, míg a harmadik helyet a svéd Daniel Carlsson szerezte meg öt pont hátránnyal. 

A vb cím azonban nem hozott sikeres folytatást Tribassinak, a következő évben csupán a Német Rallyn tudott indulni egy Evo 7-es Mitsubishivel, mellyel célba nem ért. 2005-ben már a PWRC-ben folytatta karrierjét Subaruval, mellyel négy futamon indult és Cipruson tudott nyerni, év végén pedig a 12. helyen zárt. 

2006-ban, 29 évesen Tirabassi visszatért a JWRC sorozatba a PH Sport Citroen C2 S1600-os autójával, mellyel azonban négy versenye közül csak Korzikán tudott nyerni, Spanyolországban nyolcadik, Szardínián pedig kilencedik, év végén pedig a 14. helyen zárt. 

2007-ben csupán Korzikán tudott indulni egy S2000-es Peugeot-val. 

A legmagasabb szintre pedig 31 évesen jutott el a francia versenyző, amikor a Subaru gyári versenyzőjeként két futamon indulhatott utolsó generációs Subaru Impreza WRC-vel, mellyel Spanyolországban a 10. helyen ért célba, míg Korzikán motorhiba miatt kiesett. 

Az idén 45 éves Brice Tirabassi többet már nem is tért vissza a vb mezőnyébe, karrierje eddigi utolsó versenyeit pedig 2020-ban futotta két francia versenyen Volkswagen Polo GTI R5-tel, valamint Rally2-es Forddal.

A francia versenyző csupán 24 WRC futamon vett részt, melyből 13-at tudott befejezni.

Friss