2024. április 27. 00:27

KezdőlapWRCKajto nem kér bocsánatot, ha WRC2-es világbajnok lesz - 1. rész

Kajto nem kér bocsánatot, ha WRC2-es világbajnok lesz – 1. rész

-

Kajetan Kajetanowicz csupán a negyedik helyen áll a WRC2-ben három versenyen a szezon vége előtt, azonban a lengyel versenyző jelenti a legnagyobb veszélyt Andreas Mikkelsen címvédésére. 

A WRC2-ben induló versenyzők mind a 13 vb futamon pontot szerezhetnek, azonban elég hét versenyen indulniuk, melyből csak a legjobb hat eredmény számít év végén. 

Pont ez a szabály teszi lehetővé, hogy a bajnokság legnagyobb esélyesét akár el is kerülhetik riválisai a legtöbb versenyen. Ehhez pedig társult a tavalyi bajnok két motorhibája az idei évben. 

Kajto Horvátországban a második helyen kezdett / Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A WRC2-ben Mikkelsen már mind a hét versenyen indult és 20 ponttal előzi meg az öt versenyen induló Emil Lindholmot, 29 ponttal a hat versenyen induló Yohan Rosselt és 33 ponttal a csupán négy versenyen résztvevő Kajetan Kajetanowiczot. A szabályok alapján tehát Kajto jelenti a legnagyobb veszélyt a norvég versenyző címvédésére. 

Kajto és Mikkelsen pedig csupán kétszer mérte össze gyorsaságát a szezon során, Portugáliában a lengyel versenyző második, Észtországban pedig ötödik lett, míg a norvég Portugáliában kiesett, Észtországban viszont nyert. Tehát Kajto a két verseny során 2 ponttal többet szerzett, mint Mikkelsen. 

Azt, hogy a vb címért harcoló versenyzők akár el is kerülhetik egymást, Mikkelsen már korábban szóvá tette, a szabályt azonban nem Kajto hozta, viszont maximálisan kihasználná a lehetőséget. 

“Andreas egy nagyszerű versenyző, ezt már nem kell bebizonyítania – mondta Kajetan Kajetanowicz a Dirtfishnek. – Ő azonban sokkal jobb helyzetben van, hiszen gyári támogatású csapatban indul, míg mi privát versenyzők vagyunk. Ugyanakkor tisztelnie kellene minden riválisát, és azt gondolom, hogy minket nem vett elég komolyan. Andreas egy nagyon gyors versenyző és megtisztelő ellene harcolni a vb címért.” 

Tavaly Kajto csupán Emil Lindholm trükkjének köszönhetően nem lett bajnok a WRC3-ban. 

Portugáliában is második lett Kajto / Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“A szabályok adta lehetőséget ki kell használni. Ezt tette tavaly Emil Lindholm is, amikor a Spanyol Rallyra navigátorát nevezte pilótának, azonban az igazi pilóta Emil volt. Ennek a trükknek köszönhetően pontokat vette el tőlünk és a verseny végén a második helyen végeztünk, nem pedig az elsőn.” 

A WRC3-ban tavaly végül Yohan Rossel 3 pont előnnyel lett bajnok Kajto előtt, köszönhetően a spanyol versenyen elmúlasztott pontoknak köszönhetően, amiket Reeta Hamalainen neve mellé írtak be. 

Hamarosan folytatjuk a 2. résszel!

Friss