2024. május 03. 15:54

KezdőlapWRCAmikor Burns Új-Zélandon vesztette el a vb-t 

Amikor Burns Új-Zélandon vesztette el a vb-t 

-

Richard Burns volt az egyik legnagyobb riválisa Marcus Grönholmnak a 2002-es Rally Világbajnokságon, azonban a brit versenyző az Új-Zéland Rallyn nyerő helyzetből hibázott, ami a finn versenyző második vb címét eredményezte. 

A vb szezon 12. versenye volt 2002-ben az Új-Zéland Rally, mely előtt Marcus Grönholm 23 ponttal előzte meg a második helyen álló csapattársát, Richard Burnst. 

Mivel akkor még az első hat helyezett kapott csak pontot 10-6-4-3-2-1 eloszlásban, így Burns csak úgy tarthatta életben világbajnoki esélyeit, ha mindenképpen finn csapattársa előtt végez Új-Zélandon. 

Burns ennek megfelelően is kezdett a murvás versenyen, az első nap első négy szakaszát megnyerte és a nap végén 18.3 másodperccel előzte meg Harri Rovanperát, Marcus Grönholm pedig 37.8 másodperces hátránnyal a harmadik volt, így hármas Peugeot vezetés alakult ki. 

Másnap Burns már 44.3 másodpercre növelte előnyét 14 szakaszt követően miközben Grönholm a második helyre lépett, azonban a 15. szakaszon a 2001-ben a versenyt és a vb-t is megnyerő Burns balesetet szenvedett és kiesett. Burns egy partoldalnak verte a Peugeot 206 WRC jobb oldalát, amit követően a brit legenda egy hatalmas borulást mutatott be.

A versenyt végül Grönholm nyerte Rovanpera és a subarus Tommi Makinen előtt és két versennyel a szezon vége előtt megszerezte második vb címét. 

Burns számára pedig az ausztrál és walesi verseny is kieséssel zárult, így végül csupán a szezon ötödik helyén zárt.

Friss