back to top
2024. május 08. 02:52

KezdőlapWRCOgier: Nincs még egy olyan versenyző, mint Rovanpera 

Ogier: Nincs még egy olyan versenyző, mint Rovanpera 

-

A nyolcszoros rally világbajnok, Sébastien Ogier dicsérte csapattársát, Kalle Rovanperát, aki szerinte egyedülálló tehetség a rallysportban. 

Kalle Rovanpera 2020-ra WRC2-es világbajnokként igazolt a Toyota Gazoo Racinghez, ahol már rögtön második versenyén, Svédországban dobogóra állt Sébastien Ogier-t megelőzve, így a legfiatalabb versenyző lett 19 évesen, aki dobogóra tudott állni a WRC történelmében. 

Tavaly már a második helyet szerezte meg a finn Arctic Rallyn, majd Észtországban a legfiatalabb futamgyőztessé lépett elő, amit a belga Ypres Rallyn egy harmadik hely, majd Görögországban újabb győzelem követett. 

Rovanpera idén elképesztő formát mutatott, az első nyolc versenyen öt győzelmet szerzett. Az utolsó két futamon, Belgiumban és Görögországban ugyan nem sikerült jól a versenye, azonban 53 pontos előnyével már az Új-Zéland Rallyn megszerezheti első vb címét. Ráadásul vasárnap ünnepli 22. születésnapját. 

Fiatal csapattársát most a nyolcszoros rally világbajnok, Sébastien Ogier is dicsérte. 

“Kalle rendkívül tehetséges versenyző – mondta Ogier az új-zélandi Spark Sportnak. – Nincs olyan versenyző, aki ilyen korán kezdett volna versenyezni. Már az első WRC szezonjában megmutatta képességeit és gyorsaságát a WRC legerősebb kategóriájában. Fiatal, de nagyon érett versenyző. Idén elképesztő formában versenyzett, és bár az utolsó két versenye nem sikerült jól, ez hozzátartozik ehhez a sporthoz. Hatalmas előnye birtokában pedig először Új-Zélandon nyílik számára komoly esély, hogy megszerezze a vb címet, amit nagyon kiérdemelt.” 

A WRC történetének legfiatalabb világbajnoka jelenleg Colin McRae, aki 27 évesen tudott a csúcsra érni 1995-ben. Ezt a rekordot öt évvel döntheti meg születésnapja után egyetlen nappal Kalle Rovanpera. 

“Kalle előtt nagyon fényes jövő áll. 22 évesen lehet világbajnok, és még sok más rekordot képes lehet megdönteni, ha ő is ezt szeretné.” 

Az Új-Zéland Rallyn 17 szakasz vár a versenyzőkre, melyek hossza 276.44 km lesz, amiből 158 km-t az első napon kell teljesíteni.     

Érdemes lesz a Rallycafe.hu oldalt figyelni az esősnek ígérkező Auckland-i verseny alatt is, hiszen élőben számolunk be a világbajnoki címért folytatott csata alakulásáról. 

Friss