2024. április 27. 04:03

KezdőlapWRCKözép-európai WRC futam jöhet

Közép-európai WRC futam jöhet

-

A Rallye Deutschland szervezői Csehországgal és Ausztriával közösen akarják 2023-ban visszahozni az FIA rali-világbajnokság naptárába.

A német fordulót utoljára a 2019-es szezonban rendezték meg, mielőtt kitört volna a  a COVID-19 világjárvány, ami miatt a tervezett 2020-as futamot, több más ralival együtt törölték, és a Rallye Deutschland nem került be a 2021-es naptárba sem.

Ugyanez történt az idei szezonban is, és ez kétségeket ébresztett sokakban, hogy a német autósportot irányító testület, az ADAC már nem érdekelt a WRC-ben.

Az irányító testület a nyáron két tervet dolgozott ki a rali 2023-as visszatérésére, amelyek közül az egyik az, hogy a rallyt Bajorországban, Csehország és Ausztriában rendezik.

WRC
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A másik terv az volt, hogy a rali a megszokott helyszínen, Moselle-ban folytatódjon, ahol a baumholderi katonai gyakorlótér mellett a Nürburgringre látogatás is feltételezhető.

Év elején a cseh autóklub vezetői már tárgyaltak Németországgal és Ausztriával egy olyan rally rendezéséről, amely 2024-re bekerülhet a WRC menetrendjébe.

A Közép-európai Rally ötlete lett a nyerő a héárom ország szövetségei közösen mutatták be a tervet az FIA-nak és promóternek.

Prágai rajt után pénteken Csehországban versenyezne a WRC mezőnye. Szombaton és vasárnap Dél-Bajorországban és Ausztriában folytatódnak a verseny és a központ is átköltözne Passauba.

A három országban bemutatott rally koncepciója ezúttal sokkal konkrétabb és összehangoltabb volt. Számunkra nem csak az anyagi szempontok számítanak, a sportkoncepció mellett német-osztrák cégként egy hazai futamra is vágyunk. Az is egyértelmű, hogy egy WRC-futam Közép-Európában, ahol Németország a legfontosabb autóipari piac, valódi érték” – mondta Simon Larkin a WRC esemény igazgatója.

A verseny októberre tervezik. A 2023-as WRC-naptárataz FIA Világtanács következő, október 19-i ülésén jelentik be.

Solberg
Fotó: Hyundai Motorsport

 

Friss