2024. április 20. 01:54

KezdőlapWRCRovanpera: Hosszú idő után ismét van finn világbajnok 

Rovanpera: Hosszú idő után ismét van finn világbajnok 

-

Húsz év telt el mióta Marcus Grönholm utoljára rally világbajnok tudott lenni, azonban 2022-ben Kalle Rovanpera és Jonne Halttunen révén ismét finn világbajnokot avattak. 

Először Ari Vatanen tudott világbajnoki címet szerezni a WRC történetében finn versenyzőként 1981-ben, majd két évvel később már Hannu Mikkola jutott a rallysport csúcsára, újabb két év után pedig Timo Salonent koronázták meg, majd 1986-ban és 1987-ben Juha Kankkunen következett, aki 1991-ben és 1993-ban is a világbajnoki címig jutott. Újabb három év szünet után pedig Tommi Makinen sorozatban négy vb címet szerzett Finnországot képviselve, majd Marcus Grönholm 2000-ben és 2002-ben bizonyult legyőzhetetlennek. 

Ezt követően azonban nem kevesebb, mint 20 évet kellett ismét a következő finn vb címre várni, idén azonban Kalle Rovanpera ismét az északi országba vitte az értékes trófeát. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy sikerült ezt a sikert elérnem – mondta Kalle Rovanpera az Új-Zéland Rally után. – Nagyon hosszú idő után ismét van világbajnoka Finnországnak, ezért nagyon büszke vagyok a csapatra, Jonnéra, és magamra is.” 

Rovanpera vasárnap már úgy indulhatott a verseny utolsó négy szakaszán, hogy a vb cím kapujában volt, azonban keze egy pillanatig sem remegett meg, csupán a Power Stage végén tört ki érzelem a 22 éves pilótából és 36 éves navigátorából. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“Én magam is meglepődtem vasárnap reggel, hogy nem vagyok ideges, csupán a Power Stage rajtvonalán éreztem magam kissé feszültnek. Hosszúnak tűnt a rajt előtti pár pillanat.” 

Kalle Rovanpera a legfiatalabb világbajnok lett, ez pedig a finn szurkolók érdeklődésében is látszódhat a következő időkben. 

“Nagyon örülök, hogy a finn szurkolóknak örömet tudtam szerezni, mert hatalmas támogatást kap minden finn versenyző tőlük. Jó volt látni, hogy a rallysport egyre vonzóbb ismét a szurkolók, különösen a fiatalok között.” 

Jonne Halttunen vasárnap reggel egy kérdésre azt mondta, hogy a világot jelentené számára, ha világbajnok tudna lenni. 

“Nagyon nehéz leríni az érzéseim – mondta a finn navigátor a verseny után. – Ez olyas valami, amiről álmodni sem mertem volna pár éve még. Nagyon jó Kalléval dolgozni, mert amellett, hogy kiváló sofőr, még emberként is nagyszerű.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Halttunen Rovanperához hasonlóan egészen a célba érésig nyugodt tudott maradni. 

“Ahogy Kalle is mondta, nyugodtak maradtunk mindvégig, ugyanis verseny közben csak a dolgodra tudsz koncentrálni. Ünnepelni, másra gondolni csak a célban lehet.” 

A finn páros az Új-Zéland Rallyn is maximális pontszámot szerzett a Power Stage-et is megnyerve. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss