2024. április 26. 22:49

KezdőlapWRCEltűnnek a ronda oldalsó beömlők a Yarisról?

Eltűnnek a ronda oldalsó beömlők a Yarisról?

-

A Toyota Gazoo Racing WRT Olaszországban tesztel ahol Elfyn Evans autójáról lekerültek az oldalsó levegőbeömlők.

A hibrid Rally1-es autók megjelenéskor az egyik leginkább megosztó formai elem az autók oldalán kitüremkedő levegőbeömlő volt. A hibrid rendszer megnövekedett hűtési igénye miatt volt szükség a hatékony, de cseppet sem esztétikus megoldásra. A nagy nyílásokat csak a Hyundai igyekezett leplezni, ők a hátsó oldalablak sarkába helyezték, a Toyota és a Ford viszont nem törödőtt az esztétikával.

Rovanpera
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Az olaszországi teszten Elfyn Evans és Scott Martin autóján a nyílás ugyan megmaradt, de a széles elem eltűnt, egy egyszerű rács fedi a beömlőt. Korábban már próbálkoztak ezzel a megoldással, és az, hogy újra előkerült, azt mutatja, hogy a csapat komolyan dolgozhat a beömlők eltüntetésén.

Evans Italy test
foto: Chris

A világbajnokságon az utolsó előtti futam Spanyolországban lesz. Salouban október második felében 22-23 fokos legmagasabb hőmérséklet a jellemző, ami akár 26 fokra is emelkedhet. Amennyiben a Toyota ezen a hőmérsékleten meg tudja oldani a hűtést a kiemelkedő beömlők nélkül, és már Spanyolországban beveti ezt a megoldást, azzal elég jelentős aerodinamikai előnyhöz juthat. A szezonzárón Japánban még hűvösebb lesz, novemberben 8 és 17 fok közötti a napi maximum.

Evans Italy test
foto: Chris

Friss