back to top
2024. május 11. 05:25

KezdőlapWRCHalttunen: Az itiner megváltoztatása is kellett a sikerhez - 1. rész

Halttunen: Az itiner megváltoztatása is kellett a sikerhez – 1. rész

-

Öt évvel ezelőtt, Walesben nem úgy sikerült Kalle Rovanpera és Jonne Halttunen WRC2-es versenye, ahogy eltervezték, ezért komoly változtatást hajtottak végre. 

Sokan azt gondolhatnánk, hogy Kalle Rovanpera már szinte teljesen felkészülten érkezett a WRC-be, ahol csak az időt kellett kivárni, hogy WRC autóba ülhessen és azonnal képes a vb címért harcolni. 

Ez azonban nem így történt, ugyanis, 2017-ben a debütáló Wales Rallyn, ahol a WRC2-ben indult, rá kellett jönnie, hogy az itiner információi nem stimmelnek. 

Jonne Halttunen előtt Risto Pietilainen, Harri Rovanpera egykori navigátora próbálta felkészíteni Kalle Rovanperát a komolyabb karrierre, azonban mindezt azzal a technikával tette, ami jó volt a 1990-es években és 2000-es évek elején, de mára már teljesen más itiner vezet sikerre. 

A 2017-es Wales Rallyn erre jött rá Kalle is és kérte Halttunent az információk átgondolására. 

“Nagyon nehezen sikerült a WRC debütáló versenyünk Walesben – mondta Jonne Halttunen a Dirtfishnek. – A versenyről hazafelé utazva a repülőn arra kért Kalle, hogy mutassam meg milyenek a modern itiner információi, mert ez egy nagyon gyötrelmes futam volt.” 

Ekkorra Finnországban és Lettországban már számtalan sikeren túl volt a 16 éves Kalle Rovanpera. 

“Kalle Walesbe már elég jó versenyzőként érkezett, de az igazság az, hogy igazából nagyon rossz versenyző volt. Addig csak egynapos, országos bajnokikon vett részt, így egy WRC futam teljesen új volt számára. Nem készült egyáltalán versenyre a futam előtt, nem nézett videókat, és nem tervezett semmit. Elment a versenyekre, majd egy jó eredménnyel hazament. Azonban egy WRC futam teljesen más.” 

Hamarosan folytatjuk a 2. résszel!

Friss