2024. április 26. 08:33

KezdőlapWRCA WRC naptárra még várni kell, de a költségplafonra már nem 

A WRC naptárra még várni kell, de a költségplafonra már nem 

-

A Motorsport Világtanács szerdai ülésén elhalasztották a Rally Világbajnokság naptárának véglegesítését, azonban költségplafont vezettek be minden kategóriára a dráguló alkatrészek miatt. 

Szerdán összeült a Motorsport Világtanács (WMSC) Mohammed Bin Sulayem, FIA elnök vezetésével, azonban a WRC naptárról való döntést elhalasztották. 

Az ülésen ugyanakkor a folyamatosan dráguló alkatrészek miatt határoztak egy szigorúbb költségplafon bevezetéséről, amit a Rally1-es autók mellett a Rally2, Rally3, Rally4 és Rally5 autókra is kiterjesztenek. 

“A különböző autógyártókkal közösen úgy döntöttünk, hogy az F1-hez hasonlóan költségplafont vezetünk be – áll az FIA közleményében. – Arról is határoztunk, hogy ha további drágulás lesz, akkor mi is változtatni fogunk. A 2023-as naptárról való döntést ugyanakkor elhalasztottuk. 

A valószínűsíthető naptár így néz ki: 
Január 19-22. Monte-Carlo Rally
Február 9-12. Svéd Rally
Március Mexikó Rally
Április Horvát Rally
Május Portugál Rally
Június eleje Szardínia Rally
Június közepe Szafari Rally
Július Észt Rally
Augusztus Finn Rally
Szeptember Acropolis Rally, Chile Rally
Október Közép-Európa Rally
November Japán Rally
December Szaúd-Arábia Rally 

A naptár elfogadása valószínűleg azért tört, mert az FIA, a WRC Promóter és a gyártók még tárgyalnak a 2023-as költségekről. A 14 futam során két tengerentúli versennyel lenne több a szezon során, ami jelentősen növeli a költségeket. 

Friss