2024. április 25. 10:37

KezdőlapWRCHyundai: Két versenyzővel, hivatalos csapatvezető nélkül 

Hyundai: Két versenyzővel, hivatalos csapatvezető nélkül 

-

Ott Tanak távozásával a Hyundai Motorsportnak jelenleg csak két versenyzője van, a csapatvezetői teendőket pedig továbbra is a csapatigazgató-helyettes, Julien Moncet látja el. 

Már régóta felreppent az a hír, mely szerint Ott Tanak elhagyja a Hyundai Motorsport csapatát, ez azonban csak a Spanyol Rally után, vasárnap késő este lett hivatalos. 

“A távozás egy személyes döntés, melyet alapos mérlegelés után, a csapatérdekeket figyelembe véve hoztam meg – jelentette be Ott Tanak vasárnap este. – Úgy éreztem, hogy pályafutásom jelen időszakában új kihívásra van szükségem. Jó kapcsolatunk volt a Hyundaijal, büszke vagyok arra, amit elértem. Keményen kellett dolgoznunk, hogy a nehéz időszakon átlendüljünk és idén megmutattuk, hogy jó irányba haladunk. Az idei szezon második része megmutatta, hogy képesek vagyunk elérni a megfelelő szintet, ha minden összeáll. Számomra azonban eljött az ideje valami új dolognak. Köszönöm a csapat megértését és minden jót kívánok nekik.” 

Julien Moncet csalódottságának adott hangot a bejelentés után. 

“Ott Tanak távozása csalódás, de el kell fogadnunk és tisztelnünk kell ezt a döntést – mondta a Hyundai csapatigazgató-helyettese. – Kétségtelenül az egyike a legjobb rally versenyzőknek a világon, hiszen volt szerencsénk együtt komoly sikereket elérni három szezonon át. A közös munka azonban egy kis hullámvasút volt, hiszen az első évet a világjárvány nehezítette meg, idén pedig a hibrid technológia bevezetése jelentett kihívást. Ott azonban igazi vezetői képességeiről tett tanúbizonyságot, mellyel képes volt fejlesztésre bírni a csapatot. A közelmúltban pedig sikerült komolyan fejlődni. Hiányozni fog nekünk, de ez egyben egy lehetőség a csapat újjáépítésére is. Már átgondoltuk a 2023-as csapatfelállásunkat. Ezért ez a döntés, bár nem az, amit szerettünk volna, alkalom új lehetőségek kipróbálására, miközben készülünk a következő szezonra. Ottnak és Martin Jarveojának a legjobbakat kívánjuk a jövőben.” 

Jelenleg Thierry Neuville és Dani Sordo a Hyundai két versenyzője a következő évre, akik mellé Kris Meeke, Andreas Mikkelsen, vagy Teemu Suninen érkezhet, valamint esetleg Elfyn Evans. 

Ott Tanak előtt most több lehetőség is áll, a Toyota, az M-Sport versenyzője is lehet, de akár a visszavonulás mellett is dönthet. 

Tanak
Fotó: Hyundai Motorsport

A 2019-es világbajnok a Hyundainál eltöltött három szezon során eddig öt WRC futamot tudott nyerni, 2020-ban a harmadik, tavaly az ötödik helyen zárt az egyéni bajnokságban, idén pedig jó esélye van a második hely megszerzésére.

Tanak távozása annak jele is lehet, hogy a Hyundai továbbra sem szeretne kinevezni végleges csapatvezetőt, vagy a feladatokat továbbra is Julien Moncet fogja ellátni, akivel az észt versenyző nincs túl jó viszonyban.

Tanak
Fotó: Hyundai Motorsport

Friss